PUBLICITAT

Un milió per a dos programes de foment de la contractació al privat

  • Fins a 483 treballadors es podran beneficiar dels plans dissenyats pel Govern en la lluita contra l'atur
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El director del Departament de Formació Professional i Serveis Escolars, el ministre d'Interior i Justícia i la directora del Departament de Treball, ahir. Foto: SFG

El projecte de pressupost per al 2013 preveu 2,2 milions d'euros per a programes que fomentin l'ocupació. D'aquests, un milió es destinarà a mantenir el programa de treball temporal en benefici de la col·lectivitat, ja iniciat en l'exercici actual, i un altre servirà per implementar dos nous programes que hauran de fomentar la contractació al sector privat. El restant, els 200.000 euros, s'invertiran en accions i activitats formatives específiques, com poden ser classes de rus o d'agent d'explotació de pistes d'esquí, que s'ofereixen als desocupats.

El pressupost global per a aquests programes, que creix un 53% respecte l'exercici actual, és una mostra de «l'aposta decidida» del Govern en la lluita contra l'atur, va assenyalar el ministre d'Interior i Justícia, encarregat també del departament de Treball. Fins a 483 treballadors es podran beneficiar dels diferents plans dissenyats per fomentar l'ocupació.

Les novetats són els programes per incentivar la contractació de persones per part del sector privat. El milió d'euros de pressupost es repartirà a parts iguals entre els dos programes. El primer busca «donar una resposta immediata a l'atur» subvencionant la contractació de persones inscrites al Servei d'Ocupació que acreditin una formació i experiència en un sector determinat. El segon té per objectiu fomentar també la contractació, alhora que la formació per així «millorar la qualificació professional de les persones aturades».

ATURATS AMB EXPERIÈNCIA / Mitjançant el primer dels programes, el Govern subvencionarà a les empreses que creïn nous llocs de treball i contractin persones amb experiència en el sector requerit. La subvenció del Govern serà de 150 euros mensuals per cada contracte de sis mesos i que vagi seguit primer d'una pròrroga també de sis mesos i després d'un contracte indefinit.

L'Executiu ha establert aquest nivell de subvenció a partir d'uns càlculs en base al percentatge empresarial de cotització a la CASS, que és del 14,5%. Aquests càlculs parteixen d'un salari «hipotètic» de 1.200 euros –empresa i treballador arribaran a un acord sobre la retribució lliurement, i tenint en compte que el salari mínim està en 951,6 euros, el Govern estima que el salari mitjà dels qui s'acullin a aquest programa se situï en 1.200–, va explicar la directora del Departament de Treball, Maria Geli.

Així, el Govern pagarà a l'empresa fins a un total de 2.250 euros per treballador contractat i per un total de 15 mesos de contractació. Els pagaments, però, es faran de manera retroactiva. Un cop presentat el contracte per sis mesos davant del Govern, no serà fins al quart mes que l'empresa cobri la primera subvenció –450 euros corresponents a aquests tres primers mesos–, i al setè mes se'n pagaran altres 450, sempre i quan hi hagi una pròrroga per sis mesos del contracte. Llavors, al desè mes es tornarà a fer un pagament a l'empresa. Finalitzada la pròrroga, si es formalitza un contracte indefinit, l'Executiu tornarà a enviar 450 euros a l'empresa el tretzè mes des de l'inici del contractació, i un altre al setzè mes.

Tenint en compte aquestes subvencions, el Govern calcula que es puguin beneficiar d'aquest programa 222 treballadors, que hauran de complir uns requisits com ser andorrà o tenir el permís de residència en vigor, estar inscrit al Servei d'Ocupació com a desocupat durant un temps mínim d'un mes i mig –consecutiu o no– en el darrer any, i no haver rebutjat cap oferta de treball adequada els darrers tres mesos, a més de tenir el perfil demandat per l'empresa –acreditant una experiència mínima d'un any en l'ofici o formació.

FORMACIÓ A CÀRREC DE L'EMPRESA / El segon dels programes té un doble objectiu: fomentar la contractació alhora que donar formació als treballadors. Per aquest, l'empresa contractant oferirà formació pràctica i teòrica al nou treballador i un contracte per sis mesos. Per acollir-s'hi, l'empresa haurà de presentar un programa formatiu, que haurà de validar l'Àrea de Formació Ocupacional, que en farà també un seguiment i assessorarà l'empresa. Es podran beneficiar d'aquest programa els treballadors desocupats amb menys d'un any d'experiència.

En aquest, el Govern preveu donar fins a 4.510,56 euros a l'empresa, i per tant calcula que s'hi puguin acollir 110 treballadors. Aquí també el Govern pagarà de manera retroactiva i no serà fins transcorreguts els tres primers mesos que es pagaran 3.268,74 euros, corresponents al salari mínim més el percentatge de cotització empresarial a la CASS, i es farà sempre i quan s'hagin assolit els objectius formatius. Després, si en esgotar-se el contracte primer de sis mesos la contractació esdevé indefinida, el Govern pagarà, el tretzè mes des de l'inici de la nova relació laboral, altres 1.241,82 euros, que correspondran a la part de cotització a la CASS que ha de fer l'empresa per un salari mínim.

ELS ALTRES PROGRAMES / Per al programa de treball temporal en benefici de la col·lectivitat, el Govern hi destinarà un milió d'euros. Per aquest, es preveu poder donar feina a d'altres 151 treballadors per a períodes de sis mesos fent feines a l'Administració General, a la de Justícia o a les comunals. En aquest programa, el Govern subvenciona el salari mínim més el percentatge de cotització a la CASS empresarial.

D'altra banda, es destinaran 200.000 euros a cursos que imparteixin la Cambra de Comerç i empreses privades de formació per tal d'oferir-los als aturats. Es tracta de cursos de rus o d'agent d'explotació de pistes d'esquí, entre d'altres formacions que poden ser obligatòries per als inscrits al Servei d'Ocupació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT