PUBLICITAT

Recollida de signatures per tancar el Tobotronc preventivament

  • StopTobotronc vol reunir prou suport per traslladar la petició a Estrasburg
EL PERIÒDIC
BARCELONA

Periodic
Uns usuaris baixen amb el giny de Naturlàndia, l'any passat. Foto: TONY LARA

L'associació StopTobotronc, que agrupa diversos afectats d'accidents a l'atracció laurediana, ha iniciat una recollida de signatures per demanar que es tanqui el Tobotronc fins que no es garanteixi al cent per cent la seguretat dels usuaris. Així ho ha indicat un dels impulsors de l'entitat, Marc Mackay, que ha assegurat que si aconsegueixen el suport suficient, traslladaran la petició al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

A banda del fet que alguns afectats hagin portat els seus casos als tribunals, el Grup d'afectats pel Tobotronc ha decidit emprendre accions conjuntes per aconseguir que la gent prengui consciència social del perill que consideren que té l'atracció, i que es tanqui preventivament fins que no es millorin les mesures de seguretat.

Aquest dissabte van iniciar, a través de la seva pàgina web www.stoptobotronc.com, una recollida de signatures per protestar contra el fet que ni el comú ni el Govern han fet res per evitar els accidents que pateix l'atracció, que segons l'associació, ja són més de 50. Entre els arguments a favor de la recollida, figuren que «els afectats són assenyalats com a únics culpables», que les denúncies presentades fins ara «han estat arxivades en primera instància», o que la companyia asseguradora andorrana «es renta les mans i no ha indemnitzat a cap víctima».

De moment, i gràcies a la difusió feta a través de les xarxes socials, ja han aconseguit una vuitantena de signatures, i l'objectiu és trametre la petició de tancament preventiu de l'atracció al Tribunal Europeu dels Drets Humans a Estrasburg.

Mackay és el pare de la menor accidentada greu al Tobotronc l'agost de l'any passat que el maig passat va presentar una demanda civil contra Naturlàndia a la Batllia. En aquell moment Mackay es va mostrar confiat que el batlles els donés la raó, a diferència del que ha passat en d'altres causes derivades d'accidents al giny, doncs la seva adjuntava diversa documentació.

Mackay va exposar que la demanda tenia dos eixos. Un de reclamació per danys i perjudicis, doncs la seva filla va patir una lesió greu per la qual el peu va quedar-li mig seccionat, encara segueix tractament de rehabilitació, camina gràcies a una fèrula i al setembre tenia prevista una nova intervenció quirúrgica. El segon eix és per millorar la seguretat del Tobotronc i evitar que accidents com el de la seva filla no es repeteixi.

Com ja havia dit altres vegades el pare de la menor, a més de reclamar danys i perjudicis –quantitat «raonable»–, el que persegueix la família amb la demanda és que es corregeixin les mancances en relació a la seguretat. Volen que es faci «un tomb de 180 graus en aquest sense sentit» i que s'adoptin les mesures necessàries «per evitar accidents». En aquest punt, Mackay va afegir que han constatat una cinquantena llarga d'accidents, i això vol dir que «alguna cosa passa». I d'altra banda, «si només hagués estat un, sí que hagués pogut ser fortuït o a causa d'alguna imprudència», però sent nombrosos, Mackay ho descarta.

Via penal / Entre aquests accidents n'hi ha un de similar al que va patir la seva filla a l'agost, però el lesionat és un jove que passa la vintena d'anys. Segons va explicar Mackay, aquest jove també va presentar una demanda contra el giny, inicialment per la via penal, però va ser desestimada, i ara l'ha reobert per la via civil. Aquest cas també serveix Mackay per dir que l'accident no és qüestió d'edat i que li pot passar tant a un menor com a un gran. La pàgina web www.naturlandia.es, creada l'abril passat, s'ha convertit en una plataforma d'afectats que han patit algun accident al Tobotronc al llarg dels seus vora quatre anys de vida. La web ha estat impulsada també per Mackay.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT