PUBLICITAT

La banca del país creix a Espanya com a primer fogar d'oportunitat

  • Les entitats opten per ser aconseguir els segons comptes de grans patrimonis
  • Si al 2011 van entrar al veí del sud, en els darrers mesos van augmentar la presència
LUIS GARRIDO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Seu del Banco de Valencia, entitat d'on BPA va comprar la seva gestora de valors. Foto: EL PERIÒDIC

No és nou que la banca andorrana vulgui maximitzar la seva presència al país veí del sud. En realitat, aquest es tracta d'un territori clau per a l'internacionalització del sector financer local, per la sintonia entre ambdós territoris i les facilitats atorgades. Però és ara més que mai quan des d'Espanya s'apunta que Andorra està trepitjant fort, agafant oportunitats ara que la banca veïna pateix les dificultats de liquiditat que el Principat de moment esquiva. Amb un mercat potencial de 400.000 clients, estimen.

Crèdit Andorrà, BPA i Andbank ja han superat una maduresa notable al sector espanyol. I ho van fer en època de crisi, invertint a l'any 2011, amb les turbulències financeres que va patir el país veí. Amb la seva encara més debilitada situació, les institucions andorranes han continuat durant aquest any –i especialment aquest estiu– fent noves inversions i continuant amb una política d'entrar a Espanya.

De moment, l'única entitat de les quatre principals que no ha entrat encara en el mercat espanyol és MoraBanc. El banc prefereix no parlar de la situació a Espanya, ja que de moment no es troba a l'agenda la seva entrar al país del sud, van estimar fonts internes. Banc Sabadell d'Andorra, la cinquena entitat, és un cas diferent, ja que es tracta d'una financera que ja prové de territori espanyol.

Augmentar presència / En els darrers mesos, els tres bancs amb presència a Espanya han augmentat les seves posicions. El darrer ha sigut Andbank, que va aterrar a Galícia l'estiu passat, quan ja en tenia presència a Madrid i Catalunya, i que ara està preparant-se pel seu desembarc a València. Ho va fer amb la marca Luxemburg perquè dóna més imatge internacional que Andorra, molt lligada amb Espanya.

Per part de Crèdit Andorrà, la primera entitat del país en volum, va ampliar el capital en Banco Alcalá un 15%, la seva matriu espanyola que va adquirir al passat 2011. Aquest estiu, Crèdit va acordar proposar als seus socis aquesta maximització per poder donar entrada a dos nous socis estratègics dins de l'organigrama de la corporació bancària. El grup Riva i García i la família Ros González.

BPA també va fer el seu moviment, adquirint la gestora de valors de Banco de Valencia, Nordkapp, mitjançant la seva societat espanyola Banco de Madrid, comprada l'any anterior. Una fita per al grup que suposa un augment del 50% del volum dels seus actius sota gestió. I que confirma l'estratègia de Banca Privada de créixer a través de les adquisicions.

A nivell de ràtings internacionals, en molts cops l'entrada a Espanya ha afectat a la banca andorrana. Morabanc, que no ha entrat al país veí, va poder mantenir la qualificació A2 per part de Moody's, que manté des de fa set anys i és la més alta al país. Després, Crèdit Andorrà i Andbank mantenen una nota A- amb Fitch. BPA té una nota BB+, però que haurà de pujar, ja que és una nota derivada de les seves operacions a Espanya.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT