PUBLICITAT

La creació de llocs de treball tindrà exempcions importants

  • Per cada nou contracte, l'Estat restarà 3.000 euros a l'import de la liquidació dels obligats tributaris
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Les noves dependències de l'Administració Tributària a la baixada del Molí, a Andorra la Vella. Foto: TONY LARA

Les lleis de l'Impost sobre Societats (IS) i de l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) preveuen bonificacions especials per a la creació de llocs de treball, noves empreses i noves inversions. Així, l'empresari que contracti un nou treballador podrà deduir 3.000 euros de l'import de la liquidació. Tant l'IS com l'IAE preveuen la deducció, sempre i quan l'empresari augmenti la plantilla de l'empresa sumant noves contractacions i mantingui els nous treballadors com a mínim un any en plantilla. El text explicita que es pot deduir el resultat de multiplicar la quantitat fixa de 3.000 euros per persona d'increment mitjà de plantilla fixa anyal per als contractes laborals formalitzats a Andorra i subjectes a la legislació laboral andorrana. Per determinar l'increment mitjà de plantilla es calcula la plantilla mitjana prorratejant el nombre de persones pels dies de l'any que estan contractades en relació laboral i es compara amb la plantilla mitjana de l'any anterior, determinada de la mateixa manera.

L'increment mitjà de plantilla s'ha de mantenir durant l'any posterior a comptar del tancament de l'exercici. Si no és així, l'empresari que s'hagi acollit a la deducció, haurà de retornar a Tributs, l'import deduït en la declaració més interessos de demora. Aquesta condició té la voluntat d'esperonar els empresaris a mantenir el compromís. «Ben entès no es tracta d'acomiadar un treballador i substituir-lo per un altre sinó d'augmentar la plantilla, cosa que es fa a partir d'un prorrateig» va explicar ahir, Xavier Jiménez, director del Departament de Tributs. I va afegir que «precisament per això, al cap d'un any pot ser que la plantilla hagi augmentat en 1 o més treballadors o només en mig o 0,8, o sigui que la quantitat a descomptar pot anar de 1.500 euros a 3.000 euros i més, depenen d'aquest concepte». Aquesta no és l'única deducció que preveuen les lleis d'impostos directes per rellançar l'economia.

Noves inversions i emprenedors / Les societats i empreses que facin noves inversions a Andorra, beneficiaran d'una deducció que serà el 5% de la quantitat invertida. Així, una inversió de 100.000 euros representa un descompte de 5.000 euros, a condició que es mantingui cinc anys. Per últim, els emprenedors que obren la primera empresa obtenen beneficis fiscals durant tres anys si els ingressos que tenen són inferiors a 100.000 euros. El tipus de gravamen és del 5% fins a 50.000 euros d'ingressos, i del 10% per al tram restant.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT