PUBLICITAT

Aprovats els canvis en el codi penal per avançar en la lluita contra el blanqueig i la corrupció

  • El Consell General ha iniciat avui amb l'aprovació dels canvis que tenen com a objectiu adaptar-se a les recomanacions del Greco i el Moneyval
11102012_espot
El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la seva presentació sobre la modificació del Codi Penal aquest dijous al Consell General. Foto: ANA / M.C.
El Consell General d'aquest dijous s'ha iniciat amb l'aprovació de les modificacions fetes en el Codi penal i en el Codi de procediment penal, que tenen com a objectiu adaptar-se a les recomanacions del Greco i el Moneyval en matèria de corrupció i blanqueig de capitals, així com per complir amb les convencions internacionals adoptades en matèria de protecció dels menors. Els dos grups parlamentaris han votat favorablement i els dos textos s'han aprovat per assentiment. D'una banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Batumeu, ha valorat positivament les modificacions perquè reforcen les recomanacions fetes pels organismes internacionals, però ha recordat al Govern que encara s'ha de teballar en altres aspectes, com la de la transparència del finançament dels partits polítics. Des del grup parlamentari demòcrata, la consellera Sílvia Riva, ha destacat que es tracta d'un pas més que permet a l'ordenament jurídic andorrà dotar-se de més eines per combatre la corrupció.
es modificacions s'han fet amb l'objectiu de donar compliment a les recomanacions de diferents organismes internacionals en matèria de corrupció, blanqueig de diners i protecció dels menors. 

Concretament, en matèria de corrupció, s'ha ampliat el concepte de suborn, s'han augmentat les penes en matèria de corrupció fins a dos anys de presó, s'han catalogat les conductes omissives com a tipus bàsic, i s'ha permès que es puguin castigar delictes de corrupció comesos per membres d'assemblees públiques estrangeres.

D'altra banda, seguint les recomanacions del Moneyval, s'ha modificat la definició de terrorisme adequant-se als tractats internacionals, s'ha suprimit l'exclusió de l'autofinançament, i s'han inclòs les plataformes fixes dins del camp de competència dels tribunals andorrans. 

El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, ha presentat els canvis en els dos textos i ha justificat les modificacions per la necessitat d'adequar-se a les disposicions internacionals, a més de superar algunes dificultats d'interpretació que hagin pogut sorgir. D'aquesta manera, ha dit Espot, es facilita la tasca de tots els agents implicats.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT