PUBLICITAT

Entren en vigor les normatives en seguretat laboral obligatòria

  • Des d'avui es podrien imposar sancions, tot i que s'espera que es doni un temps prudencial
  • El 90% de les empreses ja utilitzen normatives europees i el canvi no hauria de ser traumàtic
LUIS GARRIDO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Interior d'una nau industrial que es va cremar a la capital Foto: ÀLEX LARA

La Llei de seguretat i salut laboral preveia un nou marc regulador per començar a aplicar una sèrie d'obligatorietats per millorar la prevenció i les condicions a la feina. I ha trigat tres anys, però des d'ahir ja són oficials tres reglaments d'obligat compliment per regular l'activitat laboral. Uns documents que faran necessàries algunes reformes al món empresarial, però per als que la gran majoria del teixit andorrà està preparat. Al cap i a la fi, es tracta de l'oficialització de les directives europees que ja s'estan aplicant, comenten des del sector.

Els tres reglaments es condensen en tres aspectes fonamentals. La senyalització a la feina, els equips de protecció individual i el referent als materials del treball. «Sobretot per a la construcció i la indústria, però també per a la gent que treballa a l'exterior o a les cuines; ara serà obligatori un guant de malla per tallar», explica el director tènic d'Assegurprevenció, Toni Cardona. Altres exemples són marques de direcció i moviments dins els magatzems o la correcta senyalització dels extintors als hotels que, en molts casos, s'ha denunciat que no estaven visibles.

Canvis, segons Cardona, no hi hauran tants. Tal i com ell explica, el 90% de les empreses ja compleix amb el que s'exposa als tres reglaments. Que abans es tractava de criteris tècnics, i ara seran obligacions per llei. «A moltes empreses els hi pot espantar quan saben que haurà un nou reglament, però qual el llegeixen es tranqui·litzen», explica l'especialista en seguretat laboral. Segons ell, es tracta d'un punt més. Fins ara, es feien les inspeccions puntuals i revisions en salut i prevenció. I ell, com a representant dels tècnics, celebra l'aparició dels nous reglaments.

«És un pas endavant en seguretat i a més es recolza la Llei», assegura Cardona. I és que encara falten més reglaments per arribar, tot i que no se sap quan podrà ser. Ell apunta que seria necessari un per regular les condicions als llocs de treball, on es pogués mesurar la temperatura, l'humitat i les variacions de l'aire condicionat. Altres importants serien els relatius a les pantalles de dades per millorar les condicions dels seus usuaris. O un per imposar conviccions als centres de salut.

Però, ¿les noves obligacions imposaran sancions des de ja? «El reglament es clar: des d'avui ja són mesures obligatòries», explica Cardona. Tot i així, considera que el més normal serà que el Govern es prengui un temps prudencial, ja que moltes empreses han d'adaptar-se a un text que va sortir publicat ahir mateix. I en alguns casos, sobretot en els relacionats amb la maquinària, es tracta de processos difícils i que requeriran més temps del previst.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT