PUBLICITAT

Cursa d'obstacles cap a l'Smart Country'

  • Cinc empreses de tecnologia estan interessades a instalar-se al Principat
  • Monitor Grup detecta importants barreres a superar en el sector de les telecomunicacions
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA
Twitter: @laiafm85

Periodic
Presentació del clúster de les TIC's al Prat del Rull, ahir. Foto: tony lara

Ahir va ser el torn de la presentació del clúster de les TIC's de la mà d'Iniciativa Actua. Els representants del sector de les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions van assistir ahir al workshop – sessió de treball– per informar-se sobre el futur desenvolupament d'aquest clúster i les oportunitats de negoci que ofereix. Segons va explicar el cap de projectes estratègics del Govern, Josep Maria Missé, de moment hi ha cinc empreses estrangeres del sector de les TIC que estan interessades en instal·lar-se a Andorra. La setmana passada una d'elles va ser presentada per l'ADI a la CEA i la CCIS perquè aquesta vol comptar amb inversors locals.

De les possibles vies de negoci dins el sector de les TIC identificades, Missé en va destacar tres: la primera, convertir Andorra en un laboratori tecnològic, on les empreses puguin realitzar les proves pilot que necessitin, amb aplicacions per al turisme i el comerç. Un altra de les oportunitats empresarials és la ubicació física de servidors de bases de dades de frau o consumidors. I finalment, el plat fort, el projecte «més ambiciós i del que més s'ha parlat en la sessió de treball»: el projecte Smart Country, que té com objectiu «generar una experiència turística al voltant de les noves tecnologies» a través d'aplicacions d'alt valor afegit, que ajudin a fidelitzar els visitants, i d'aquesta manera convertir Andorra en un país punter.

Ara bé, abans d'arribar a iniciar aquests grans projectes, hi ha un llarg camí per recórrer, i és que el país juga ja amb desavantatges en aquest sector respecte altres països.

les tanques/ L'afirmació que Andorra encara té camí per recórrer en aquest sector la confirma la llarga enumeració de barreres exposades en el workshop a l'hora de poder desenvolupar i atraure empreses en aquest sector.

Pel que fa a les telecomunicacions, el país ofereix problemes amb l'e-comerç, amb les limitacions de pagament en alguns portals que no fan cobraments a Andorra, com són Apple i Paypal i en els quals el país no està reconegut, es destaca doncs, una manca de convenis internacionals en aquest sentit. També és un handicap el fet que alguns continguts multimèdia no estiguin autoritzats a Andorra per limitacions de les IP i l'elevat cost del roaming, que es considera que té una difícil solució a curt termini, ja que és la font d'ingressos més important d'Andorra Telecom.

La regulació i l'administració tampoc ho posen fàcil: manca de ordenació en el camp de les noves tecnologies, limitacions en empreses parapúbliques per establir relacions amb la privada o els problemes per procés per obtenir els .ad.

Finalment, pel que fa als recursos humans, és cert que les empreses crearien llocs de treball, però el perfil que necessiten és especialitzat i no es troba al país; en aquest sentit, com a barreres es destaquen la limitada formació en informàtica i multimèdia de la Universitat d'Andorra i la manca de coneixements d'anglès. Per tant, els professionals s'haurien d'anar a buscar fora. Com a problemes hi apareixen doncs els permisos de treball i la difícil retenció de treballadors.

Un cop feta la presentació de les TIC's, a Iniciativa Actua només li manca la presentació del clúster d'educació. «Encara no podem dir quin dels tres tindrà més potencial», va dir Missé.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT