PUBLICITAT

Les accions de Caldea es devaluen un 20% el 2012

  • El preu de la participació que es va taxar en 917 euros en l'exercici passat, cau aquest any fins als 734 euros
G. G.
ESCALDES-ENGORDANY
Twitter: @ggurdo

Periodic
Una imatge de INÚU, encara en obres. Foto: ÀLEX LARA

Les accions de Caldea es devaluen un 20% aquest any, tot i que els beneficis obtinguts pel termolúdic l'any passat no ho justifiquen. De fet, els beneficis només van caure un 5% respecte a l'any anterior, passant de poc més de dos milions d'euros a 1.931.612 euros. El director de Caldea, Carles Pascuet, explica que «el preu de l'acció no va lligat només amb els resultats de Caldea». I afegeix «que hagi baixat un 20% no vol dir que els beneficis de Caldea registrin la mateixa davallada». I és que també va lligat a «l'actualització de les perspectives en un nou entorn». Pascuet argumenta en to tranquil·litzador que «l'entorn és el que és, i el que s'ha fet és actualitzar el valor de l'acció d'acord amb unes perspectives, al cap i a la fi que se'n hagi adequat el valor, entenc que entra dins de la normalitat».

L'any passat, l'acció de Caldea es va mantenir com en els dos exercicis anteriors, a 917 euros, perquè segons els auditors, si bé el capital dividit pel nombre d'accions en situava el preu a 954 euros, el valor de 917 euros corresponia «a una estimació de la remuneració a l'accionista amb una rendibilitat exigida del 10,89%». I continuaven: «Aquestes remuneracions als accionistes implicaran disminucions futures de capital i reserves per repartir-les entre els accionistes en tant que no siguin necessàries per a l'explotació». O sigui que si aquest any l'acció baixa, també es pot deduir que l'explotació necessita o necessitarà més capital. De fet, la societat explotadora del termolúdic (Semtee), preveia que el resultat acumulat, entre Caldea i el nou centre welness, Inúu –que havia d'obrir portes el proper 15 de desembre–, seria de 847.000 euros perquè dels 1,8 milions d'euros de benefici de Caldea caldria restar gairebé 900.000 euros de pèrdues generades per Inúu. La Semtee justifica les pèrdues, «donat que són els primers dies de funcionament» i que «es generaran pocs ingressos i s'anticiparà molta despesa». A tot això, cal afegir que l'obertura d'Inúu es posposa fins a finals de desembre o principis de gener i així, els comptes de Caldea potser no se'n ressentiran. I és que si les perspectives per a aquest any no eren gaire bones, tenint en compte la situació econòmica als països veïns i com recull el pressupost per al 2012 de la Semtee, «per un calendari de festius menys favorable», la inauguració d'Inúu tampoc afavoriria els comptes d'explotació de Caldea que veu com els beneficis tornen a baixar un 8% aquest any, passant de 1.931.612 euros a 1.763.000 euros. Així, les pèrdues que generaria l'obertura d'Inúu aquest any, de complir-se les previsions de la Semtee, reduirien els beneficis del termolúdic en el millor dels casos fins a només 900.000 euros, cosa que ja suposaria una davallada del 64%.

Estiu catastròfic / Si els resultats d'explotació del 2012 estan pressupostats en base «als nous criteris d'amortització», cosa que en justifica l'allunyament amb els de l'any passat, segons la memòria presentada el juny passat als accionistes, el cert és que les previsions de freqüentació per a aquest any s'albiren poc optimistes. Sobretot per la freqüentació de l'estiu que com a la resta de sectors va ser catastròfica. «Aquest any el comportament de la freqüentació ha estat molt especial; els cinc primers mesos manteníem les mateixes xifres de l'any passat, setembre va anar millor, octubre també està anant millor, però en canvi, els mesos de juny, juliol i agost, vam punxar» reconeix Pascuet.

El director de Caldea explica la davallada inesperada i alhora ingrata per la difícil conjuntura d'Espanya, proveïdora del primer client de Caldea i d'Andorra. «Entenem que al juny va començar la tanda de males notícies per al client espanyol, de primer es va anunciar el possible rescat del país per part d'Europa, després, al juliol, també es va comunicar l'augment de l'IVA». Tot plegat va desencadenar «una sèrie de notícies que van fer que la gent no consumís com era habitual».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT