PUBLICITAT

Preocupació per les pensions

  • La gent gran no vol models estrangers per a una reforma que demanen es faci lentament
EL PERIÒDIC
ENCAMP

Periodic
Toni Martí i Cristina Rodríguez, ahir a la Festa Magna a Encamp Foto: ÀLEX LARA

L'inquietud dels padrins per conèixer com afectarà la reforma de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social és notable. Així ho expressa sempre que en té ocasió el secretari de la Federació de la Gent Gran i representant dels seus jubilats, Lluís Samper. I ahir ho va fer de nou, fent palès que aquest col·lectiu és més vulnerable que d'altres, durant la Festa Magna que se celebra a Encamp en honor de la gent gran.

Samper va explicar que en unes setmanes esperen tenir els estudis actuarials del Govern dels que en podran sortir dues o tres propostes. Algunes d'elles, imagina, «molt en línia amb el que han fet altres països». Amb tot, el representant dels jubilats a la CASS va assegurar que hi ha coses que no són aplicables «perquè som un país petit i ho podem organitzar d'una altra manera». Així, va considerar «imprudent» traslladar directament l'exemple aplicat en altres països. Paraules del representant dels jubilats en un acte on, a més de 630 persones, també hi estaven la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, i el cap de Govern, Toni Martí.

Rodríguez va voler destacar la implicació dels diferents col·lectius en la reforma de la CASS i va reiterar la necessitat de tirar endavant alhora la llei de protecció social. Mentre, Martí va assegurar que no s'abaixaran les pensions però que cal assumir la responsabilitat de racionalitzar la despesa i actuar amb equitat per garantir «que tots els que vivim a Andorra puguem gaudir de pensions».

La jornada d'aquest any a la Festa Magna va estar una jornada d'intercanvi entre els padrins de totes les parròquies i les persones que se n'ocupen habitualment des dels serveis socials i també un acte de reconeixement «al molt que ha fet per Andorra aquesta generació», com va destacar el cap de Govern, Toni Martí. En el mateix sentit es va mostrar el cònsol d'Encamp, Jordi Mas, qui va afirmar que «ells també han passat moments durs i, seguint el seu exemple, ens en sortirem».

Celebracions on Samper va demanar que les reformes que s'hagin de fer es facin molt com la gent gran estima. De forma paulatina i sostingudes en el temps. I sense premura ni copiant tots els models de països que no tenen la nostra mida.

Els padrins també esperen que amb la llei d'atenció social es completi «allò que la CASS no pot donar», de manera que les persones que tenen una pensió baixa perquè tenen pocs punts de vellesa puguin tenir un subsidi similar al d'una persona que en té molts, va afegit Samper.

De moment, el cap de Govern es va comprometre a no rebaixar les pensions, tot i que ha reconegut que caldrà afrontar «amb molta cautela» la reforma del règim general de les pensions. L'objectiu, va afirmar, és fer que totes les persones que viuen a Andorra puguin disposar d'una pensió un cop es retirin de la seva activitat laboral, informa l'ANA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT