PUBLICITAT

L'IDH situa Andorra per sota de França i Espanya



El nivell de desenvolupament humà d'Andorra és molt alt, segons la classificació de l'Organització de les Nacions Unides. El rànquing de l'IDH situa el Principat en el número 32 dels 187 països contemplats. La classificació l'encapçalen Noruega, Austràlia i Països Baixos, però per davant d'Andorra també es troben els països veïns, França, en el número 20 i Espanya en el 23. Aquest índex té en compte factors com l'esperança de vida, els anys d'escolarització i els ingressos nacionals bruts per càpita.
L'informe sobre el desenvolupament humà al 2011 de l'Organització de les Nacions Unides situa el Principat en el 32è lloc del rànquing amb un índex de 0,838 que el cataloga com a desenvolupament humà molt alt. Aquest índex s'obtè tenint en compte l'esperança de vida, els anys d'escolarització, els anys esperats d'escolarització i també els ingressos nacionals bruts per càpita. En el cas d'Andorra, l'esperança de vida se situa als 80,9 anys, per sobre d'altres països que estan més amunt al rànquing. També té un bon nivell pel que fa al promig d'escolarització, que és de 10,4, però en canvi se situa per sota de la majoria de països amb un desenvolupament molt alt pel que fa als anys esperats d'escolarització, que a Andorra són 11,5. 

Els ingressos nacionals bruts per càpita són un dels factors que millor situen Andorra en aquest índex, ja que amb una paritat del poder adquisitiu en dòlars se situa en 36.095, trobant-se en el 12è lloc dels països contemplats, per sobre dels veïns Espanya i França. 

El rànquing del desenvolupament humà diferencia quatre nivells, el molt alt amb una mitjana de 0,889, el nivell alt amb una mitjana de 0,741, el desenvolupament humà mitjà, amb què se situa en 0,63, i el baix en 0,456. Gairebé tots els països europeus es troben emmarcats dins el nivell de desenvolupament humà molt alt, que engloba 47 estats. 

Pel que fa a l'esperança de vida al néixer, la mitjana del grup de desenvolupament humà molt alt és de 80 anys, i Andorra se situa en 80,9 anys, el catorzè país de l'ONU, per darrere d'Espanya i França. Al capdavant del rànquing hi ha el Japó amb 83,4 anys i Hong Kong amb 82,8. La diferència amb els països agrupats com a desenvolupament humà baix és molt notable, ja que se situen entorn els 58,7 anys.  

Quant a l'escolarització, Andorra es troba per sota de la mitjana del grup de desenvolupament humà tant en promig d'anys d'escolarització, amb 10,4, com en anys esperats d'escolarització, amb 11,5. En aquest sentit, Espanya també té un promig de 10,4 anys d'escolarització, però arriba als 16,6 anys esperats, mentre que França té un promig de 10,6 anys i 16,1 anys esperats d'escolarització. La diferència també és destacada amb els països amb desenvolupament humà baix, que tenen un promig de 4,2 anys d'escolarització i 8,3 anys esperats d'escolarització. 

On se situa més per davant Andorra és en els ingressos nacionals bruts per càpita, que és el dotzè país de l'ONU, amb una paritat del poder adquisitiu de 36.095 dòlars, mentre que en aquest cas França i Espanya es troben per darrere amb 30.462 i 26.508 respectivament. En aquest apartat el país capdavanter, amb molta diferència és Qatar, amb 107.721 dòlars. Als països amb un desenvolupament baix la xifra descendeix fins als 1.585 dòlars bruts per càpita.

Algunes d'aquestes xifres queden recollides en el document El país en xifres que publica Crèdit Andorrà anualment, i que també mostra la demografia, educació, IPC, finances públiques i altres indicadors del país.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT