PUBLICITAT

L'intercanvi d'informació bancària s'estendrà a familiars dels investigats

  • Cinca preveu que aquest punt s'inclogui en convenis posteriors i creu que l'OCDE camina cap a la transparència
LUÍS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jordi Cinca parla amb el cap de Govern, Toni Marti, ahir al Consell General Foto: TONY LARA

El Conveni d'intercanvi d'informació fiscal que marca els paràmetres que s'han de seguir entre països va estar modificat per l'OCDE per requerir més obligacions. Un canvi que afectarà en la possibilitat d'exigir entre estats, no només informació d'una persona a investigar, sinó també de les del seu entorn, com poden ser familiars directes. Des del Govern van treure ferro en aquest punt ja que «el fonamental és que tota investigació es continua fent sota demanda». Tot i què el ministre de Finances, Jordi Cinca, va estimar que l'ens «va avançant cap a la transparència».

Es tracta de l'article 26 del conveni, que es va modificar el passat 17 de juliol d'aquest any. Els canvis realitzats al text donen més possibilitats als sol·licitants d'informació. Fins ara, entre estats es podien demanar les dades bancàries de persones en concret. Ara, es permet exigir la mateixa informació dels seus relatius.

«L'estat –referint-se al demanant d'informació– ha experimentat que, per evitar que el detectin –a l'investigat–, no és estrany que els comptes corrents –en sospita– estiguin a nom dels relatius de qui s'ha beneficiat», explica el text, per després afegir que es dóna carta blanca per demanar informació entre estats de la dona i els fills de l'afectat. Segons Cinca, «no és un canvi substancial», ja que no força a la demanda automàtica, el que es coneix com fishing expeditions.

Sense canvis a curt termini / Cinca va explicar que, quan es facin nous convenis o es revisin els existents entre països, s'haurà d'incloure aquest article 26. Però va desestimar que s'hagués de reobrir un dels texts actuals només per incloure aquest punt. «Ara s'obre la porta a incloure aquest paràmetre», va explicar el ministre i va afirmar que «no hi ha dinàmica de canviar convenis i no hem rebut cap demanda de cap país; si arriba el cas ja ho valorarem».

Cinca, en nom del Govern, assumeix que han de continuar signant convenis i estar dins els paràmetres que marqui l'OCDE de cara a continuar dins del Fòrum Global que recull els estats que s'adhereixen en aquest pacte i no són qualificats com paradisos fiscals. I va explicar que les condicions imposades per organismes com el Moneyval –que farà una propera revisió al 2014– s'aniran endurint, pel què els convenis a signar en un futur hauran d'incloure aquesta clàusula a l'article 26 o les noves que vagin arribant.

Un enduriment en les condicions que es nota en la revisió de l'article 26 del conveni de l'OCDE. En molts dels paràgrafs canviats, on abans deia «és desitjable» o «podria demanar-se» ara es diu «és obligatori» o «es demanarà». Modificacions menors però que endureixen el contingut global del text.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT