PUBLICITAT

Un informe aconsella als comuns fer l'ITP comunal per esquivar l'IGI

  • El catedràtic Luís Alonso assegura que el ?nou IVA' «contradiu» la Constitució i la llei de competències
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La darrera reunió de cònsols celebrada a Encamp, dimarts passat Foto: ÀLEX LARA

L' informe que el catedràtic de dret financer i tributari Luís Alonso ha elaborat a demanda dels comuns, proposa fins a cinc possibles mesures per compensar el perjudici que patiran les corporacions locals en la recaptació de l'Impost de Transmissions Patrimonials Immobiliàries (ITP) amb l'entrada en vigor de l'Impost General Indirecte (IGI). El dictamen determina que el fet que la llei de l'IGI estableixi que les transmissions immobiliàries que facin els empresaris i professionals ja no tributin per l'ITP, és contrari al que disposa la Constitució. Com a solucions a la pèrdua de recaptació per part dels comuns, suggereix convertir l'ITP en un tribut només comunal, de manera que tota la recaptació que genera pugui anar a parar a les arques dels comuns, a diferència de la situació actual. Una altra de les opcions passa per incrementar el tipus del gravamen de l'ITP, i per no augmentar la pressió fiscal es proposa que l'augment del tipus comunal es compensi amb la disminució de l'estatal.

A diferència del cas espanyol, segons afirma l'informe del catedràtic Alonso, no importa si es transfereix un bé immoble de segona mà, per la qual cosa, en realitat, només resten subjectes a l'ITP les transmissions realitzades per particulars. Com que a més, l'IGI té un tipus de gravamen superior, del 4,5%, la pèrdua de recaptació que patiran els comuns originarà un increment «més que proporcional de la recaptació que obtindrà l'Administració general».

Segons les conclusions de l'informe, a nivell constitucional l'ITP és un recurs tributari dels comuns i per tant, aquests «no poden quedar al marge de les decisions que afectin aquest impost». A més, Alonso considera que una llei ordinària com la de l'IGI no pot ignorar que els comuns tenen la potestat tributària en relació amb els tributs sobre transmissions immobiliàries, segons determina la llei qualificada de delimitació de competències dels comuns.

Per tot plegat, l'informe assegura que la llei de l'IGI, pel fet de modificar la llei de l'ITP, «contradiu» el que es disposa a la Constitució i a la llei de competències, en la mesura en què redueix «la seva capacitat financera i minva la suficiència financera de la que han de disposar els comuns per desenvolupar les funcions que la Constitució els encomana». Per aquest motiu, el catedràtic demana que es prevegin mecanismes dirigits a pal·liar la pèrdua d'ingressos ocasionada.

La primera solució seria incrementar el tipus de gravamen de l'ITP que perceben els comuns, i amb la possibilitat de compensar-ho rebaixant el que aplica l'Estat. Cal recordar que actualment el tipus comunal és de l'1,5%, mentre que el tipus que recau en l'Estat és del 2,5%.

En segon lloc, es proposa que l'ITP, que actualment és un tribut compartit, passi a ser solament comunal, de forma que tota la recaptació que genera vagi a les arques dels comuns.

Una altra possibilitat és establir subvencions directes i incondicionades als comuns per compensar la pèrdua d'ingressos. L'opció requereix tenir un coneixement aproximat de la pèrdua que suposa la reducció de l'àmbit de subjecció de l'ITPI.

L'informe, segons recull l'ANA, també proposa compensar als comuns permetent-los participar en la recaptació que generin d'IGI les transmissions immobiliàries que deixen de tributar per l'ITP.

DESCOMPTAR EL QUE ES PAGA D'IGI / Finalment, una altra solució és mantenir la transmissió immobiliària subjecta a ambdós tributs, de forma que el que es pagués de l'ITP, a un tipus superior a l'actual per a les arques comunals, es pogués descomptar de la quota de l'IGI. D'altra banda, l'informe també recomana revisar i millorar la potencialitat recaptadora de l'ITP, depurant el número d'exempcions que avui dia s'apliquen.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT