PUBLICITAT

Espanya pressuposta 189.000 euros a la N-145 i propicia un nou retard

  • El Govern allarga fins el 2015 l'obra i queda en suspens l'obertura del túnel del Bordar
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un tram en obres a la N-145 Foto: TONY LARA

La promesa que el Govern espanyol va fer a la primavera al seu homòleg andorrà, i de la qual se n'enorgullia Toni Martí a la recent reunió mantinguda amb el president Mariano Rajoy, ha quedat en paper mullat. La carretera N-145, que connecta la Seu d'Urgell amb Andorra, no s'acabarà el primer trimestre de l'any vinent tal i com havia promès a Jordi Alcobé la ministra de Foment, Ana Pastor. Ni tampoc s'acabaran durant el 2013. La millora de l'eix viari no està previst que s'enllesteixi fins el 2015.

Els pressupostos de l'Estat veí pel 2013 preveuen una partida de només 189.000 euros per a continuar les obres de la carretera. Per tant, no s'aprovisionen els 15 milions d'euros totals que manquen per donar per finalitzada l'obra. Aquests es repartiran en partides per a l'any 2014 i per a l'any 2015, que és quan es calcula –a no ser que hi hagin nous imprevistos– que finalitzaran els treballs. Concretament, per al 2014 seran sis milions i per al 2015, 9,5 milions.

Davant aquesta situació, el grup municipal de PSC-Progrés a la Seu d'Urgell ha demanat a tots els diputats de Lleida al Congrés dels Diputats espanyol que votin junts per defensar «els 15 milions d'euros que falten per acabar les obres».

A més, el grup socialista al Congrés dels Diputats, a través de la diputada Tere Cunillera, presentarà una esmena als pressupostos per tal d'assegurar el finançament de les obres.

Progrés va qualificar ahir d'«inconcebible» que en una obra de 31 milions d'euros, iniciada l'any 2009, i després de quatre exercicis pressupostaris, «encara hi falti per consignar més de la meitat del pressupost». Per això, considera que només «amb l'acord dels grups polítics i la pressió de totes les administracions interessades serà possible que les obres s'acabin d'una vegada». En aquest sentit, el grup municipal va demanar la col·laboració dels ajuntaments de la Seu i de les Valls del Valira, així com del Govern d'Andorra.

PERILLA EL TÚNE DEL BORDAR / El cap de la Unitat de Carreteres de l'Estat a Lleida, Juan Antonio Romero, assegurava a final del mes passat que el túnel del Bordar, a tocar d'Anserall, s'inauguraria al novembre, així com el nou accés a aquesta població, el fals túnel de Cal Pelaire i el un nou punt rodó a l'entrada sud de la frontera per evitar que els vehicles hagin de creuar tota la duana per fer un canvi de sentit. Però també en aquest cas, les afirmacions queden en entredit. Tenint en compte la baixa partida pressupostada pel 2013, i tal i com va assegurar el portaveu del PSC-Progrés, Òscar Ordeig, les empreses segueixen treballant en aquests punts però «els diners no hi són» i per tant podrien aturar les obres les properes setmanes.

En resum, que de nou hi ha la possibilitat que la N-145 presenti un aspecte d'obres a mitges, a l'espera d'una partida més important l'any 2014. Amb la perillositat vial que això comporta.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT