PUBLICITAT

Llum verd per a la moratòria de la llei de la CASS

  • El PS la titlla de discriminatòria i assegura que «trenca l'esperit de la solidaritat»
L. GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cristina Rodríguez, ahir a la sessió del Consell General Foto: TONY LARA

Nou mesos més per als treballadors a compte propi en la seva obligació de cotitzar. Ahir, el Consell General va aprovar com una mesura «extrema» aquesta moratòria, que els eximeix de pagar a la Seguretat Social fins al primer dia de juliol de l'any vinent.

Una mesura que no va agradar a l'oposició, que es va abstenir en la votació. A més, des del Grup Parlamentari Socialdemòcrata es va titllar aquesta moratòria de «mesura discriminatòria respecte als assalariats que sí que cotitzen i els autònoms» que ja hagin pogut adaptar-se a la legislació vigent.

La consellera general socialdemòcrata Mariona Gonzàlez va manifestar que la mesura «trenca l'esperit de solidaritat» que tenia la llei de la CASS, i que s'han abstingut a l'espera de conèixer l'abast de les modificacions que es volen fer. I que origina un «doble greuge» entre assalariats i no assalariats, considerant-la una «moratòria per a patrons», a més de dir que «per aquells que no contribueixin, aquest sí que ha de ser el Govern dels millors».

A l'altra banda, la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, va justificar la moratòria perquè s'han detectat alguns problemes en l'aplicació d'aquesta obligació, que es resoldran aprofitant la reforma de la llei, ja en marxa. I va dir que no són «el Govern dels millors, sinó un de responsable».

Aquesta moratòria té l'objectiu, segons el Govern, de donar temps a incloure dins de la nova reforma que s'està fent «una revisió de la definició de les persones per compte propi que han de cotitzar, així com els nivells que han d'assumir», després que hagin sorgit alguns problemes. Concretament, es volen revisar els casos de les societats inactives, si han de cotitzar els membres d'un consell d'administració que no obtenen un rendiment econòmic, o evitar que cotitzi per duplicat un assalariat o un jubilat que és alhora titular d'una empresa.

El PS va lamentar el procediment d'extrema urgència quan fa quatre anys que se sabia que el proper 1 de novembre entraria en vigor la mesura, i que trenca l'esperit de la llei.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT