PUBLICITAT

La FACA constata un augment de turistes russos durant l'estiu

  • El seu perfil majoritari és el del visitant de vacances a la costa catalana que puja al país
  • El juliol es tanca amb un descens de facturació respecte a fa un any, segons els comerciants
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Uns visitants passegen per la capital, ahir. Foto: ANA / M. T.

La facturació dels comerços i grans establiments del país ha experimentat un nou descens durant el mes de juliol, que se suma a la tendència baixista dels darrers mesos. No obstant això, el president de la Federació d'Associacions de Comerciants (FACA), David Fraissinet, va explicar que aquest estiu estan observant un petit increment del turista rus, un client que habitualment només visita el Principat durant la temporada d'hivern. Es tracta, segons va informar el directiu de la FACA a l'ANA, de visitants que estan fent les seves vacances a la costa catalana, i que s'apropen a Andorra, encara que de moment de manera minoritària.

Tot i aquest nou perfil de turista, el visitant que rep el país durant els mesos d'estiu continua sent majoritàriament el de nacionalitat espanyola, i en segon terme el de nacionalitat francesa. Pel que fa a les noves clienteles, Fraissinet va indicar que a part del turista rus, durant aquest estiu també estan observant un increment del visitant de nacionalitat holandesa i belga, que vénen a Andorra principalment per fer turisme de muntanya.

UN MAL JULIOL
Les noves tendències, però, no frenen la davallada econòmica que pateix el sector. Fraissinet va explicar que durant aquest mes de juliol s'ha notat un descens generalitzat de la facturació respecte al mateix període de l'any passat, causada per una menor afluència de visitants, així com per una baixada de la despesa mitjana que efectuen els compradors.

Els mals resultats del juliol continuen amb la tendència negativa dels mesos de primavera, i són causats, segons va manifestar el president de la FACA, per la conjuntura econòmica, que fa que els visitants continuïn reduint la despesa, sobretot en productes que no són de primera necessitat. En aquest sentit, Fraissinet va afirmar que els visitants ja no canvien els productes electrònics tant sovint com fa un parell d'anys, mentre que les vendes de productes més bàsics, com ara el tabac, es mantenen, en part gràcies a l'augment del preu d'aquest producte a l'Estat espanyol.

Tenint en compte la situació i el balanç del primer mes fort de l'estiu, els comerciants no tenen unes previsions gaire esperançadores de cara al mes d'agost, que és el de més facturació de l'any al sector. A més, de moment encara no s'ha notat cap efecte per la pujada del 2% de l'IVA espanyol de principi del mes passat, tot i que des de la FACA confien que serà beneficiós per al país i que podria permetre un lleuger augment de les vendes durant aquest mes d'agost.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT