PUBLICITAT

L'informe encarregat pels comuns proposa que l'ITP sigui només comunal

  • L'informe que el catedràtic de dret financer i tributari Luís Alonso ha elaborat proposa fins a cinc possibles mesures per compensar el perjudici que patiran les corporacions locals en la recaptació de ITPI amb l'entrada en vigor de IGI

  • L'informe que el catedràtic de dret financer i tributari Luís Alonso ha elaborat a demanda dels comuns proposa fins a cinc possibles mesures per compensar el perjudici que patiran les corporacions locals en la recaptació de l'Impost de Transmissions Patrimonials Immobiliàries (ITPI) amb l'entrada en vigor de l'Impost General Indirecte (IGI). El dictamen, al qual l'ANA ha pogut tenir accés, determina que el fet que la Llei de l'IGI estableixi que les transmissions immobiliàries que facin els empresaris i professionals ja no tributin per l'ITP, és contrari al que disposa la Constitució. Com a solucions a la pèrdua de recaptació per part dels comuns, suggereix convertir l'ITP en un tribut només comunal, de manera que tota la recaptació que genera anés a parar a les arques dels comuns, a diferència de la situació actual, en la que l'Estat es queda un 2,5% i els comuns un 1,5%. Una altra de les opcions passa per incrementar el tipus del gravamen de l'ITP, i per no augmentar la pressió fiscal, es proposa que l'agument del tipus comunal es compensi amb la disminució de l'estatal. El dictamen de Luís Alonso conclou que la llei de l'Impost General Indirecte (IGI) ha modificat la Llei de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials Immobiliàries (ITPI), en el sentit que les transmissions immobiliàries que realitzin els empresaris i professionals en el desenvolupament de la seva activitat econòmica ja no estan subjectes a l'ITP, i en canvi passen a tributar per l'IGI. A diferència del cas espanyol, segons afirma l'infrme del catedràtic Luís Alonso, no importa si es tranfereix un bé immoble de segona mà, per la qual cosa, en realitat, només resten subjectes a l'ITP les transmissions realitzades per particulars. Com que a més, l'IGI té un tipus de gravamen superior, del 4,5%, la pèrdua de recaptació que patiran els comuns originarà un increment 'més que proporcional de la recaptació que obtindrà l'Administració General'.
    Segons les conclusions de l'informe, a nivell constitucional l'ITP és un recurs tributari dels comuns i per tant, aquests 'no poden quedar al marge de les decisions que afectin aquest impost'. A més, Alonso considera que una llei ordinària com la de l'IGI no pot ignorar que els comuns tenen la potestat tributària en relació amb els tributs sobre transmissions immobiliàries, segons determina la Llei Qualificada de Delimitació de Competències dels Comuns. 

    Per tot plegat, l'informe assegura que la Llei de l'IGI, pel fet de modificar la llei de l'ITPI, 'contradiu' el que es disposa a la Constitució i a la Llei de competències, en la mesura en què 'redueix la seva capacitat financera i minva la suficiència financera de la que han de disposar els comuns per desenvolupar les funcions que la Constitució els encomana'. Per aquest motiu, el catedràtic demana que es prevegin mecanismes dirigits a pal·liar la pèrdua d'ingressos ocasionada.

    La primera solució és incrementar el tipus de gravamen de l'ITPI que perceben els comuns, i amb la possibilitat de compensar-ho rebaixant el que aplica l'Estat. Cal recordar que actualment el tipus comunal és de l'1,5%, mentre que el tipus que recau en l'Estat és del 2,5%.

    En segon lloc, es proposa que l'ITP, que actualment és un tribut compartit, passi a ser solament comunal, de forma que tota la recaptació que genera vagi a les arques dels comuns. 

    Una altra possibilitat és establir subvencions directes i incondicionades als comuns per compensar la pèrdua d'ingressos. Aquesta opció requereix tenir un coneixement aproximat de la pèrdua que suposa la reducció de l'àmbit de subjecció de l'ITPI. 

    L'informe també proposa compensar als comuns permetent-los participar en la recaptació que generin d'IGI les transmissions immobiliàries que deixen de tributar per l'ITPI. 

    Finalment, una altra solució és mantenir la transmissió immobiliària subjecta a ambdós tributs, de forma que el que es pagués de l'ITP, a un tipus superior a l'actual per a les arques comunals, es pogués descomptar de la quota de l'IGI. D'altra banda, l'informe també recomana revisar i millorar la potencialitat recaptatòria de l'ITPI, depurant el número d'exempcions que avui dia s'apliquen.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT