PUBLICITAT

L'OCDE amplia els paràmetres del model de conveni d'intercanvi d'informació fiscal

  • Segons juristes i fiscalistes consultats per l'ANA el canvi obligarà Andorra a renegociar la vintena d'acords d'intercanvi d'informació fiscal que ja té signats, però el Govern ho ha negat, i assegura que els canvis no tenen caràcter retroactiu, i sí afectaran els nous convenis
08102012_ocde
Seu de l'OCDE. Foto: OCDE
L'OCDE ha ampliat els paràmetres de l'article 26 del Model de Conveni dintercanvi d'informació fiscal permetent que un Estat pugui fer 'sol·licituds col·lectives', és a dir, demanar informació fiscal sobre un grup de contribuents sense necesitat de nombrar-los individualment. Aquesta modificació, que segons juristes i fiscalistes consultats per l'ANA va en la línia d'arribar a un intercanvi d'informació automàtic, obligarà Andorra a renegociar la vintena d'acords d'intercanvi d'informació fiscal a demanda que ja té signats, al mateix temps que haurà de modificar la llei sobre aquesat matèria aprovada el setembre del 2009.
L'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament (OCDE) va modificar el passat 17 de juliol l'article 26 del Model de Conveni fiscal sobre intercanvi d'informació, article que regula els aspectes pels quals una administració pot demanar un intercanvi d'informació fiscal. La principal novetat de la modificació és que permet explícitament les 'peticions de grup' o, altrament dites, 'sol·licituds col·lectives'.

Això vol dir que les autoritats fiscals d'un Estat podran demanar a un altre Estat informació sobre un grup de contribuents sense necessitat de nombrar-los individualment, sempre i quan l'intercanvi d'informació sigui 'previsiblement rellevant' per l'administració dels impostos de l'estat sol·licitant, independentment del secret bancari i l'interès fiscal intern de l'estat receptor de la sol·licitud.

L'actualització de l'article 26 del Model de Conveni fiscal sobre intercanvi d'informació, model sobre el qual estan basats els acords que Andorra ha subscrit fins ara amb més d'una vintena de països, s'ha fet per part de l'OCDE amb l'objectiu d'assolir una major transparència i facilitar l'intercanvi d'informació tributària entre els serveis policials contra els delictes fiscals.

Si bé queden fora d'aquesta modificació sol·licituds col·lectives que puguin ser considerades 'expedicions de pesca' (fishing expeditions) ja que l'Estat sol·licitant haurà de proporcionar una descripció detallada del grup així com els fets i les circumstàncies que l'han portat a fer la demanda, la nova normativa obre un nou panorama i té una especial afectació a Andorra.

Juristes consultats per l'ANA han posat de relleu que amb aquest canvi en el model de l'OCDE, els acords d'intercanvi d'informació signats fins ara per Andorra, hauran de ser renegociats, al mateix temps que s'haurà de canviar la llei marc d'intercanvi d'informació fiscal a demanda que es va aprovar pel Consell General el setembre del 2009. El més rellevant, però, és que de la modificació se'n desprèn una 'voluntat clara per part de l'OCDE d'anar més lluny, i d'arribar fins a l'intercanvi d'informació automàtic'.

La introducció d'aquesta modificació va ser presa a mitjans del mes de juliol d'enguany pel Grup de Treball del Fòrum Global de l'OCDE sobre Intercanvi efectiu d'informació integrat per representants dels països membres de l'OCDE i delegats d'altres onze països no membres.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT