PUBLICITAT

La cogeneració incrementarà en el 20% l'energia produïda al país

  • Les obres començaran l'any vinent i a finals del 2015 haurien d'estar acabades
LUIS GARRIDO
CANILLO

Periodic
Albert Moles, amb una maqueta d'un habitatge amb cogeneració. Foto: ANA / N. M.

Amb la cessió d'un terreny al Roc de Sant Miquel a Canillo, ahir es va donar el primer pas important per fer realitat la que serà la primera central de cogeneració d'energia al país. Planificada des de 2007 –tot i desestimar-se el projecte inicial per costos elevats–, haurà de donar servei a Soldeu i els hotels del Tarter, de manera que puguin prescindir del gasoil, tal i com va confirmar ahir el director general de FEDA, Albert Moles.

La central s'instal·larà a uns terrenys propietat de la parròquia, que ahir en sessió de comú va firmar la cessió. FEDA s'encarregarà de la instal·lació de la central, que produirà energia ecològica, i després connectarà amb tot Soldeu i, si és possible, amb la zona hotelera del Tarter. «Ha d'estar en una zona on es generi activitat tot l'any», va confirmar Moles. Amb aquesta planta s' incrementarà el 20% l'energia produïda a Andorra.

La cogeneració és un model que elimina la necessitat del gasoil. Amb aquesta, l'aigua escalfada que s'utilitza torna a un dispensador i s'utilitza per produir més electricitat i calor. «Els clients d'aquesta xarxa deixaran de consumir gasoil i podrem tenir menys dependència de fora i dels preus del gasoil», va explicar Moles.

No requerirà tampoc una despesa per part dels clients. En principi, només s'instal·larà un dispositiu on és ara mateix la caldera de gasoil, que el pagarà FEDA. Els habitatges actuals que vulguin aquest sistema tindran, llavors, els dos models. I els nous podran decidir entre tenir ambdós o un d'ells. A partir d'aquest punt, els que utilitzin cogeneració no hauran de fer servir la caldera de gasoil. I més important, va apuntar Moles: «No sabem quant, però serà més barat que el gasoil, segur, a més de mantenir un preu estable».

Les obres començaran l'any vinent, i a finals del 2015 haurien d'estar acabades, per poder donar servei des de principis de l'any següent. Unes instal·lacions que suposaran una inversió de 14 milions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT