PUBLICITAT

L'aire pur del Pirineu

  • Només el Pirineu Occidental compleix les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut sobre la qualitat de l'aire H Barcelona i el Baix Llobregat són les zones de més contaminació
EL PERIÒDIC
BARCELONA

Periodic
El Parc Nacional d'Aigüestortes Foto: ACN / MARTA LLUVICH

Només el Pirineu Occidental compleix les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre ozó troposfèric i partícules en suspensió PM10 i PM2,5. Segons un informe d'Ecologistes en Acció, 14 de les 15 zones establertes per a l'avaluació de la qualitat de l'aire van registrar més de 25 superacions del valor recomanat pel que fa a l'ozó troposfèric. La única zona que no ho va fer va ser el Pirineu Occidental. En el cas de les partícules PM10 i PM 2,5, totes les zones a excepció del PrePirineu, el Pirineu Occidental i les Terres de l'Ebre van registrar concentracions mitjanes anuals superiors a les recomanacions de l'OMS. Barcelona i el Baix Llobregat són les zones amb més contaminació.

Els principals contaminats que més incidència van tenir a Catalunya van ser l'ozó troposfèric i les partícules PM10 i PM2,5, vinculades principalment al trànsit roda i a les concentracions urbanes. En termes generals, Ecologistes en Acció considera que l'àrea metropolitana de Barcelona i el Baix Llobregat són les zones amb més contaminació com a conseqüència de la forta activitat industrial i l'elevada intensitat del trànsit rodat. També consideren que influeix, tot i que en menor mesura, el trànsit marítim de Barcelona. Afegeix que la contaminació generada en aquestes zones es difumina per la resta del territori causant afectacions també a zones rurals i molt allunyades.

En relació a l'ozó trosposfèric i seguint les recomanacions de l'OMS, 14 de les 15 zones van registrar més de 25 superacions del valor recomanat i més de la meitat de les estacions catalanes van registrar més de 50 superacions. A més, el 40% va registrar més de 75 superacions, el triple del recomanat. Els pitjors registres es van donar a la Plana de Vic, l'Empordà, el Maresme, les comarques de Girona, el Llobregat i el Pirineu.

Per estacions, les de Ponts (Lleida), La Sénia (Montsià), Manlleu i Tona (Osona) i Rubí (Vallès Occidental) van tenir els pitjors registres durant el 2011, ja que es totes elles van superar els nivells recomanats més de 125 dies. Si en comptes de les recomanacions de l'OMS es té en compte el màxim legal establert, disminueixen a dos les zones que van superar el límit marcat més de 25 dies. Aquestes dues zones són la plana de Vic (46 superacions) i el PrePirineu (57). En partícules PM10 i PM1,5, totes les zones, a excepció del Prepirineu, el Pirineu Occidental i les Terres de l'Ebre van registrar concentracions mitjanes anuals superiors a les recomanacions per l'OMS en un o en els dos casos. Les estacions de Barcelona-Sants i Montcada i Reixach (Vallès Occidental) van superar el límit diari de PM10 marcat per la legislació europea més dels 35 dies permesos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT