PUBLICITAT

Objectiu: 5 de novembre

  • Les estacions treballen tot l'estiu contrarellotge per revisar, adequar i reparar pistes i edificis
ÈLIA ORTS GARRI
CANILLO

Periodic
A dalt , un pister revisa el material, i a la galeria un telecadira mig desmuntat. A continuació, una màquina talla els arbustos d'una pista Foto: TONY LARA

Són molts els que, en conèixer algun treballador d'una estació d'esquí, li pregunten ¿i a l'estiu què fas? Sí que és cert que alguns empleats van per temporada, però també n'hi ha molts d'altres que s'hi estan tot l'any. No només perquè en alguns sectors es desenvolupen activitats d'estiu, sinó perquè cal adequar-ho tot per a l'arribada de la neu. S'han de revisar canons, ginys, senyalització i l'estat de les pistes. Això si no s'han de fer canvis més grans: pistes noves, edificis nous, ginys nous. Això es fa a contrarellotge, malgrat es tinguin uns vuit mesos de termini. Aquest any, al sector de Soldeu-El Tarter de Grandvalira, es treballa amb l'objectiu de tenir-ho tot a punt pel 5 de novembre, dia en què calculen poder començar a fabricar neu, si les condicions meteorològiques ho permeten.

Una vegada l'estació tanca la temporada d'hivern, els operaris comencen a treballar per posar-la a punt per quan arribi la nova neu. L'equip de canoners revisa les canonades, les bombes i els compressors. Es netegen les instal·lacions i es mira que no hi hagi cap fuita en les connexions. Revisions que han de permetre que «quan comencem a produir no hi hagi problemes», explica el cap de canons de Grandvalira-Ensisa, Oscar Juarez. I a part, també es fan noves instal·lacions. Per exemple aquest any s'han col·locat nous canons, «d'última generació» –amb els que «es guanya eficiència energètica» i «s'eliminen obstacles del mig de la pista», doncs tenen una major capacitat i col·locats en un lateral poden innivar la pista. I un cop tot a punt, a partir del 5 de novembre començaran a funcionar els canons, sempre que les condicions meteorològiques ho permetin, és clar.

Però abans de poder fer funcionar els canons i fabricar neu, també s'han de fer altres revisions i millores. Els canoners no són els únics que tenen feina durant l'estiu. Abans no arribi la neu cal restaurar les pistes, si se'n pot dir així. El cap de màquines de Grandvalira-Ensisa, Sebastià Plaza, explica que durant l'hivern ja van prenent notes, fan una «memòria», dels llocs on cal fer canvis. Per exemple, un espai exposat a l'erosió del vent i que va perdent neu. Doncs a l'estiu cal fer un «aterrassament», és a dir moure terres per evitar que l'erosió sigui tal. També s'han de refer els drenatges perquè l'aigua els malmet, i així també es malmet la pista, etcètera. Però aquesta no és l'única feina de l'equip que dirigeix Plaza. A part de fer pistes noves o remodelacions d'antigues –aquest estiu han treballat en la nova pista Àliga–, a finals d'estiu també han de «desbrossar» les pistes. És a dir, tallar els matolls que hi creixen. Així, quan arriba la neu és més fàcil cobrir la superfície de la pista. A més, també sembren damunt les terres mogudes. S'intenta que la muntanya recuperi el màxim possible el seu aspecte original.

EDIFICIS I IMATGE / Però no tot es centra en les pistes i la neu. També hi ha feina a fer a nivell de manteniment d'edificis. «A l'estiu la feina està més programada, són feines preventives. A l'hivern són curatives, urgents, per donar servei», exposa el cap de manteniment d'edificis de Granvalira-Ensisa, Josep Maria Llorens. Això és, a l'estiu s'aprofita per pintar, reparar lavabos, repassar teulades, les instal·lacions elèctriques, etcètera. També es dóna suport en obres noves que es puguin fer –que van a càrrec d'empreses externes–, perquè després serà el seu equip qui s'encarregui del manteniment.

La gent del departament de qualitat del terreny també té feina a l'estiu. A banda d'encarregar-se del muntatge i desmuntatge de les activitats estivals, també han de preparar tota la «senyalítica», és a dir, els indicadors dels diferents serveis. Igualment, són els que preparen les tanques que marquen les cues per accedir als remuntadors i també s'encarreguen de la potabilització de l'aigua, segons explica el cap d'aquesta àrea de Grandvalira-Ensisa, Patrick Pignon. La seva principal feina és preparar-ho tot per tal que «la foto quedi maca». Aquesta feina inclou tots els detalls, és el «manteniment de la imatge en general». I aquí, per exemple aquest any, pels canvis que es fan a l'Àliga, s'han encarregat de modificar el circuit infantil, que es dirà Badaboom Circus i serà més gran. En resum, són «vuit mesos per arreglar el que s'ha d'utilitzar a l'hivern».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT