PUBLICITAT

La justícia exigeix més compromís al Govern i lamenta l'auge delictiu

  • El poder judicial estima que «sembla que s'hagi perdut confiança en el sistema» per la manca de recursos
LUÍS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Gràfic amb dades de l'any judicial 2011-2012 INFOGRAFIA: EL PERIÒDIC

Tots els principals representants dels poders judicials van fer la mateixa crida al Govern. Més inversió per deixar de treballar de forma «precària» per combatre un «augment considerable de les dificultats». Els presidents dels tribunals andorrans, el Consell Superior de Justícia, la Fiscalia i el Col·legi d'Advocats van carregar amb fermesa contra l'Executiu per reclamar més recursos. Van explicar que han perdut recursos humans, que no tenen mitjans tècnics. I que els casos augmenten. Segons les xifres presentades ahir a l'inici del curs judicials, al 2011-2012 els casos penals un 6,55%. On es troben representats els delictes.

La presentació del nou curs a la Batllia va estrenar un nou format. Va abandonar la Casa de la Vall i es va allotjar al Centre de Congressos, un espai més gran i que va permetre nous discursos més enllà dels habituals. Així, van parlar els representants del Tribunal Superior i del de Corts, que van ser molt crítics amb la funció del Govern.

Especialment dur va estar el president del Superior, Jean-Louis Vuillemin. Va començar parlant d'un 50% d'augment de les sentències al passat any, per passar a representar unes condicions laborals «difícils» segons la seva visió. «Tenim només un ordinador per a tots els magistrats, una xarxa completament obsoleta i no parlaré del local, on estem tres magistrats per sala i sense llum natural», va carregar Vuillemin per exigir una millora. «¿Com voleu què les coses funcionen bé així?», es va preguntar, per acabar dient que «s'ha fet una jurisprudència perquè tenim uns magistrats molt prestigiosos».

Tot per no continuar patint el què el president de la Batllia, David Moynat, va comentar: «Denoto una pèrdua de confiança en la Justícia». Segons va remarcar, «sembla que el justiciable hagi perdut confiança en el sistema», i que el repte a curt termini és «tenir un nou marc legal, més eficaç i garantir la seguretat jurídica».

Una altra qüestió que van defensar tant el degà Francesc Badia com el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, va estat la independència dels poders judicials. Poder tenir pròpia gestió del pressupost. Tot i que Casadevall va dir que tot i ser un punt important, no és la prioritat, sinó que el més urgent és tenir recursos per treballar de manera eficaç, i poder disposar aviat de la nova Seu de la Justícia.

I és que el fiscal general, Alfons Alberca, també va demanar una «reforma necessària», perquè vivim en una «societat immediata» i necessitem «solucions ràpides, que vol dir àgils, però no precipitades». I no va oblidar que hi ha un secretari menys i la baixa d'un fiscal també. Pel que s'ha de treballar «per poder donar garanties judicials».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT