PUBLICITAT

Augmenten els casos més greus i els accidents de transit mortals

  • Fins a 5.521 causes penals amb una «preocupant» pujada dels sumaris per delictes majors
LUÍS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

anyjudicial_05102012
Casadevall, en la seva intervenció d’ahir, al Centre de Congressos. FOTO: ÀLEX LARA
L’any judicial va començar ahir amb una revisió de l’anterior. Un any que, segons les xifres que el Consell Superior de la Justícia va fer públiques, denoten un augment dels casos penals del 6,55%, que són els que recullen els delictes. Tal i com surt a la memòria anual que elabora l’entitat, fins a 5.521 causes penals van entrar a la Batllia. Més de la meitat del total al Tribunal de Batlles, amb una forta presència també de 4.290 causes civils.

Xifres que mostren la magnitud dels treballs per als poders judicials. El fiscal general, Alfons Alberca, va explicar que és «preocupant» que han crescut els sumaris per delictes majors. Es van donar més infraccions i un increment de les investigacions, que van reportar més casos a la Batllia.
Dins de l’increment de la delinqüència, el fiscal general va voler assenyalar un augment de les diligències prèvies, que van tenir un augment de 4.101 a 4.434, i dels sumaris per delictes majors, mentre que han disminuït els de delictes menors.
Un aspecte important, segons Alberca, va estar que entre les conductes imprudents més greus es va veure un augment en les relacionades amb accidents de trànsit. Moltes relacionades amb casos que van acabar en morts o lesions greus.

És per aquest motiu que el fiscal va assegurar que la Fiscalia i el Servei de Policia treballaran en la seva prevenció i es posaran penes «plenament dissuasives» quan les mesures preventives no siguin suficients, va explicar el fiscal, que considera necessària una major implicació.
Els delictes relacionats amb drogues, denominats judicialment com infraccions contra la salut pública, segons Alberca, van tenir una presència molt similar a la de l’any aterior. Aquestes van suposar el 23,47% del total, i per fer front a aquest problema, el fiscal va assegurar que s’haurà de potenciar la prevenció i la formació dels segments de població més joves. Tot i els casos grans que es van donar. «Es van donar més sessions de tribunals amb sumaris més greus», va explicar el Fiscal General, que va recordar casos de «supòsits amb milions d’euros amb grans quantitats de cocaïna».

En relació als casos de violència domèstica, Alberca va congratular que no es va donar cap mort, pel que l’estadística baixa, però en número de casos es va mantenir als mateixos nivells.

Més de 50.000 administratives / Un altre problema, segons el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, és el gran número de sancions administratives pendents. Més del 95% d’aquestes són per casos de menys de 1.500 euros, i al voltant del 75% per menys de 100 euros.
«Necessitem registres automàtics, no podem dedicar-nos a casos de 15 o 30 euros i deixar els importants, aquests s’han d’automatitzar», va explicar Casadevall.


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT