PUBLICITAT

Sindicats i plataformes impulsaran una ILP de responsabilitat política

  • La iniciativa, que liderarà AD800, inicia contactes perquè s'hi afegeixin tots els col·lectius i associacions del país
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Pancartes reivindicatives, entre elles la que reclama la llei de responsabilitat política, durant la manifestació impulsada per la Policia, dilluns passat Foto: ÀLEX LARA

La necessitat que els estats disposin d'una llei de responsabilitat política és un debat emergent al vell continent. L'escalada de corrupcions polítiques, emmarcades en un context de crisi i de retallades, és el que ha fet alçar la veu i guanyar adeptes als que reclamen una llei que controli i jutgi la gestió dels polítics. Doncs bé, aquesta demanda també ha arribat a Andorra. Es va començar a sentir amb insistència a la manifestació organitzada pels sindicats de la Policia aquest dilluns, i es va acabar de concretar en una reunió mantinguda dijous al vespre per part de sindicats, partits polítics i plataformes ciutadanes. Va ser en aquesta trobada, i tenint en compte que hi ha poca confiança que siguin els propis polítics els que impulsin una legislació d'aquestes característiques, que es va decidir impulsar via ciutadana una proposta de llei de responsabilitat política. Per a realitzar-ho, caldrà tirar per la via de la iniciativa legislativa popular (ILP), de la mateixa manera que es va fer –i en part es va aconseguir– amb la llei per regular el consum de tabac.

Qui encapçalarà aquesta ILP serà la plataforma ciutadana AD800, ja que es vol dotar la iniciativa d'un caràcter 100% ciutadà, tal i com va explicar Manel Montoro, vicepresident d'AD800. Però darrere també hi ha, de moment, els sindicats de l'USdA i el SAT, el SIPA i el CFPA de la Policia, l'ABA de Bombers i l'SFD de la Duana. A més, en aquesta taula de treball celebrada dijous també hi va participar el recent creat partit polític Iniciativa Ciutadana (IC).

El proper pas, el qual es farà durant la setmana vinent, serà contactar amb la resta de sindicats, associacions i plataformes ciutadanes del país per tal que s'adhereixin a la iniciativa. Tal i com va exposar Montoro, com més col·lectius s'hi uneixin més fàcil serà aconseguir arribar a tota la ciutadania per tal de reunir les signatures necessàries: el 10% del total de població amb dret a vot. Tot i aquest caire ciutadà que es vol donar, els impulsors van manifestar que estan oberts a tothom i que també els partits polítics –igual que ha fet IC– també hi són convidats.

Una crisi culpa dels polítics / Els impulsors de la ILP ho tenen clar, «la crisi que estem vivint és culpa de la irresponsabilitat dels polítics i de la seva gestió», va manifestar Montoro, que va lamentar que de moment aquests actes, com la manca de diners per pagar els complements de jubilació, no els han comportat conseqüències.

Pel que fa al contingut d'aquesta ILP, serà elaborada plenament pels seus impulsors de manera que entri al Consell General sense contaminar-se de contingut polític. També per aquest motiu, i per tal que el Govern no se la faci seva o la modifiqui a la seva conveniència –igual que van fer amb la ILP del tabac, segons opina AD800– «demanarem que se sotmeti a referèndum popular», va informar Montoro.

Finalment, el vicepresident de la plataforma va explicar que aquesta tipologia de lleis no només haurien de controlar als polítics actuals, sinó que també han de tenir conseqüències pels anteriors. Normalment es tracta de legislacions sense caràcter retroactiu, però que poden incloure clàusules perquè si «decisions passades tenen efectes negatius en l'actualitat» puguin també ser passades pel sedàs d'aquesta llei. I aquest concepte es vol incloure a la ILP, va assegurar Montoro.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT