PUBLICITAT

Escaldes es queda sense l'aparcament del Falgueró

  • El comú aconsegueix reduir el deute 1,3 milions durant el primer semestre
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Mandicó i Calvet, ahir Foto: ANA / M.T.

L'aparcament del Falgueró de Fiter i Rossell, el que utilitzen una bona part dels usuaris del centre hospitalari de Meritxell, tancarà les seves portes el proper 22 d'octubre. El motiu és que els propietaris dels terrenys han decidit extingir el contracte d'arrendament que els unia amb el comú i que permetia que la instal·lació fos una zona blava d'estacionament de vehicles.

Els privats volen urbanitzar la zona, i tal i com ja va avançar EL PERIÒDIC, la intenció és crear un parc sanitari i tecnològic estil clínica Teknon, amb professionals de prestigi i amb una forta aposta per la investigació. Ja hi ha un pla parcial en marxa. La superfície per al projecte no és només l'actual aparcament, sinó que també afecta espais adjacents.

Segons va informar la cònsol escaldenca, Trini Marin, la intenció dels privats és començar amb la construcció d'un vial. D'altra banda, el comú està a l'espera d'obtenir el percentatge de cessió per determinar si amb aquesta superfície es pot fer una nova zona de pàrquing.

En qualsevol cas, la clausura de l'aparcament afecta als usuaris de l'hospital, als propis treballadors i també amb hotelers de la zona. El comú ja s'ha posat en contacte amb els afectats per explicar-los la mesura i per oferir-los abonaments a d'altres aparcaments públics propers, com el del Prat del Roure o el de les Teulades.

SUPERÀVIT AL PRIMER SEMESTRE / L'anunci de la data del tancament del Falgueró es va fer en una sessió de consell de comú celebrada ahir, que també va servir per fer públiques les xifres pressupostàries del primer semestre. La corporació escaldenca ha tancat els primers sis mesos de l'any amb un superàvit de 3,2 milions d'euros, malgrat que la consellera de Finances, Núria Gómez, va alertar que el balanç positiu podria no repetir-se a final d'any. El superàvit fins al juny és degut a que el comú genera durant aquest període «el gruix principal» dels ingressos, mentre que les despeses es generen sobretot la segona meitat de l'any. A aquest fet se li ha d'afegir que els ingressos han caigut un 9% respecte al mateix període de l'any passat –sobretot per les transferències corrents i pels impostos de la construcció. Per contrapartida, però, les despeses s'han reduït un 10% respecte al primer semestre del 2011.

Per intentar equilibrar el pressupost, va explicar Gómez, es faran «poques obres» d'aquí a final d'any i es deixaran inversions ja pel 2013. En aquest punt va ser crítica l'oposició socialdemòcrata. Cèlia Vendrell va lamentar que la reducció de la despesa va en detriment de les obres de la parròquia, com per exemple la no remodelació de la part alta de l'avinguda Carlemany.

Pel que fa a l'endeutament, s'ha aconseguit una reducció considerable que també va valorar l'oposició. S'ha aconseguit reduir 1,3 milions al primer semestre i es preveu reduir 1,5 milions més d'aquí a final d'any.

Finalment, es va aprovar sense cap oposició la rebaixa temporal de la cessió obligatòria en sòl urbà consolidat, que passa del 15 al 5%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT