PUBLICITAT

Escaldes tanca el primer semestre amb un superàvit de 3,2 milions d'€

  • El Comú escaldenc ha informat aquest divendres de l'execució pressupostària a 30 de juny es va tancar amb una reducció del deute d'1,3 milions d'euros
05102012-comu
Sessió de Comú d'Escaldes-Engordany. Foto: ANA
El Comú d'Escaldes-Engordany ha informat aquest divendres de l'execució pressupostària a 30 de juny, que es va tancar amb un superàvit de 3,2 milions d'euros i una reducció del deute d'1,3. Malgrat tot, la consellera de Finances, Núria Gómez, ha dit que els ingressos s'han continuat reduint i que el primer semestre sempre és el que entren més ingressos i es fan menys despeses, per la qual cosa seran encara més cautelosos i prudents a l'hora d'intentar tancar l'any amb un equilibri pressupostari. Des de l'oposició, el conseller socialdemòcrata, Aleix Mañosas, ha dit que si aquest superàvit es manté a finals d'any 'voldrà dir que s'estan complint les polítiques d'estalvi' i que s'està aconseguint rebaixar el 'deute històric del Comú', però la consellera Cèlia Vendrell també ha alertat que això s'està fent en detriment de les inversions, com és la remodelació de la part alta de l'avinguda Carlemany.
Escaldes-Engordany ha tancat el primer semestre amb superàvit, però respecte al mateix període de l'any passat, els ingressos han patit una davallada del 9%, reduint-se en 1,2 milions d'euros i quedant en 11,7 milions. Els motius de la disminució són la reducció de les transferències corrents i la baixada dels impostos directes derivats de la construcció, que s'han reduït en 220.000 euros.

En l'apartat de despeses, s'han reduït un 10% respecte a l'any passat, quedant en 8,5 milions, i concretament, en el capítol de despeses de personal hi ha hagut un estalvi de 69.000 euros, i en béns i serveis corrents s'han estalviat fins a 254.000 euros, gràcies al fet que no s'ha celebrat la Capitalitat de la Cultura Catalana, i que s'ha racionalitzat la despesa derivada del transport d'Engolasters, en la contractació de concerts i exposicions, i gràcies a la renegociació dels contractes de lloguers. 

Per tot plegat, l'endeutament s'ha reduït en 1,3 milions d'euros, i se situa en 36,5 milions, una xifra que està un 12,5% per sota del límit màxim permès per la Llei. La consellera de Finances, Núria Gómez, ha indicat que la previsió és que de cara a final d'any es pugui reduir en 1,5 milions més. Però Gómez s'ha mostrat prudent pel que fa a les previsions de tancament de l'exercici pressupostari, ja que 'al primer semestre és quan entren la majoria d'impostos i taxes, i en canvi les despeses fortes vénen al segon semestre'. Per tot plegat, no descarta que finalment es tanqui l'any amb dèficit. 

Des de l'oposició, han valorat positivament la reducció de l'endeutament i el fet que s'hagi tancat el semestre amb superàvit, però Aleix Mañosas ha dit que caldrà veure si aquesta tònica es manté a finals d'any. De la seva banda, Cèlia Vendrell ha criticat que la reducció de les despeses s'hagi fet en detriment de la inversió, posant de manifest que no s'ha fet la millora de l'últim tram de l'avinguda Carlemany i que això suposa un perjudici per als ciutadans de la part alta. 

La cessió al 5% podria mantenir-se en la revisió del POUP
El Comú d'Escaldes-Engordany ha aprovat per assentiment la rebaixa temporal de la cessió obligatòria en sòl urbà consolidat fins al 5%. Tant la majoria com l'oposició han considerat que aquest percentatge és l'òptim, i el cònsol menor, Marc Calvet, ha afegit que quan es faci la revisió del Pla d'Urbanisme, que ja podria estar en marxa quan acabin els nou mesos de rebaixa temporal, 'possiblement es pugui mantenir aquest percentatge al 5%'. Tot i que es tracta d'una mesura per incentivar la construcció, Calvet ha reconegut que, de moment, no hi ha demanda a la parròquia per construir en aquest tipus de sòl. 

El PS demana que es destinin diners a millorar els boscos
La consellera socialdemòcrata Cèlia Vendrell ha demanat durant la sessió de Consell de Comú d'aquest divendres que el Comú destini una partida en el pressupost del 2013 per a millorar la gestió dels boscos, ja que segons ha indicat, el pla de gestió forestal iniciat durant el mandat de Lídia Magallon es va deixar d'aplicar el 2008 per manca de recursos econòmics. Des del Comú han assegurat que hi haurà una partida a tal efecte, ja que precisament els cònsols de totes les parròquies estan impulsant un consorci forestal, que s'haurà de dotar de pressupost.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT