PUBLICITAT

La Justícia reclama amb més força l'ampliació dels seus recursos

  • L'acte d'inici del curs judicial 2012-2013 canvia el format donant veu als presidents dels tribunals, al degà del Col·legi d'Advocats i al fiscal general, a més del president del Consell Superior de la Justícia
L'acte d'inici del curs judicial 2012-2013 ha tingut lloc, aquest divendres al matí, al Centre de Congressos d'Andorra la Vella. A més del canvi d'ubicació respecte als altres anys, que se celebrava a la Casa de la Vall, també s'ha canviat el format, donant veu als presidents dels tribunals, al degà del Col·legi d'Advocats i al fiscal general, a més del president del Consell Superior de la Justícia. Aquest nou format ha servit per clamar amb més força les demandes que fa la Justícia des de fa molts anys, per aconseguir uns recursos que els ajudin a deixar de treballar de manera 'precària'. Els diferents ponents que han pogut intervenir aquest divendres han mostrat com la feina s'incrementa cada any, amb un major nombre de causes, i com els recursos materials queden antiquats i els humans han disminuït. Tot i això, el president del CSJ, Enric Casadevall, ha reconegut que ja s'està en la bona línia perquè el Govern s'ha compromès a modernitzar la Justícia i s'ha aconseguit iniciar alguns dels projectes més importants com la llei de la carrera judicial, i les competències executives de les administracions.

Per primera vegada des que se celebra l'inici de l'any judicial, s'ha donat també la paraula als presidents dels tribunals, i no només al degà, al fiscal general i al president del Consell Superior de la Justícia, com es feia fins ara. En aquest sentit, les autoritats de la Justícia que aquest divendres han pres la paraula han coincidit en reclamar una millora en aquest àmbit. 

El president del Tribunal de Corts, Jean-Marie Ferrández, el de la Batllia, David Moynat, i el del Tribunal Superior, Jean-Louis Vuillemin, han explicat les condicions en que han de treballar, i com cada dia els augmenta la feina i es troben amb casos més difícils, però que en canvi els seus recursos són més limitats. Així, han reclamat la reforma de la Justícia, i el president de la Batllia, David Moynat, ha comentat que 'denoto una pèrdua de confiança en la Justícia' i que per posar-hi remei cal poder treballar amb recursos.

Un dels més contundents reclamant millores ha estat el president del Tribunal Superior, Jean-Louis Vuillemin, que ha incidit en que s'està treballant amb menys recursos humans que quan es va crear el tribunal, i que en canvi la feina és molt més complexa. 

El degà del Col·legi d'Advocats, Francesc Badia, per la seva banda, ha donat suport a les demandes dels presidents dels tribunals, i ha opinat que 'el Govern està fent esforços per donat de recursos l'Administració de la Justícia', però ha indicat que també calen noves lleis que permetin actuar amb més seguretat. 

Una altra qüestió que han defensat tant el degà com el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, ha estat la independència de la Justícia, que s'ha d'aconseguir a través de la pròpia gestió del pressupost. Tot i així, el mateix Casadevall ha assegurat que tot i ser un punt important, no és la prioritat, sinó que el més urgent és tenir recursos per treballar de manera eficaç, i poder disposar aviat de la nova Seu de la Justícia. 

En referència a aquest punt, el ministre de Justícia, Xavier Espot, en declaracions posteriors a l'esdeveniment, ha insistit que ja s'està treballant en el projecte de la nova seu, però que com que no se'n podrà disposar a curt termini, també es treballa perquè les instal·lacions actuals siguin més còmodes i modernes. 

El president del Consell Superior de la Justícia ha reconegut els avenços que s'han fet amb aquest Govern i ha indicat que a través de reunions continuades amb el cap de Govern s'ha aconseguit avançar en la llei de la carrera judicial i en el codi de procediment civil i en la modernització i informatització de la Justícia. També ha celebrat que s'hagi començat a estudiar la manera que les administracions tinguin competències executives, ja que assegura que aquestes causes contribueixen a saturar la Justícia.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT