PUBLICITAT

Alcobé diu que el mercat estarà regulat a començament del 2013

  • El nou text, que també preveu la protecció del consumidor, entrarà a tràmit parlamentari el desembre
GLÓRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre d'Economia, Jordi Alcobé, i la tècnica d'Economia i Territori, Neus Soriano, ahir Foto: SFG

El ministre d'Economia, Jordi Alcobé, va anunciar ahir que el Govern prepara la llei de la competència que desplegarà tota una sèrie de normativa per sustentar tres pilars: la defensa del lliure mercat, la sanció d'actes deslleials i abusius, i la protecció del consumidor. Alcobé va precisar que «la llei conté molts elements reguladors del comerç i també substituirà la Llei de Protecció del Consumidor del 1985». El text que preparen els tècnics del Ministeri d'Economia, s'inspira de les legislacions de França, Espanya, Luxemburg i Islàndia. També té en compte les lleis tipus i normes de la UNCTAD, l'organisme de Comerç i Desenvolupament de les Nacions Unides. Alcobé va recalcar que «la llei de la competència és una pota essencial de l'obertura econòmica». La voluntat del Govern és treballar-la els propers mesos amb el concurs dels «col·lectius implicats, la Cambra de Comerç i les patronals» per entrar-la a tràmit parlamentari, com a molt tard, abans del període vacacional de desembre.

Seguretat jurídica / La urgència de legislar sobre la matèria, vella reivindicació de molts sectors empresarials i sobretot, de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), arrenca ara de la necessitat de «donar seguretat jurídica a les empreses estrangeres que vulguin instal·lar-se a Andorra», va argumentar Alcobé. I va afegir: «A tres mesos de l'entrada en vigor de la llei d'inversió estrangera, cal dotar-se d'una eina per homologar-nos a nivell europeu». Així, la llei de la competència té la vocació de posar una mica d'ordre en el tarannà anàrquic que durant molts anys va caracteritzar l'empresariat andorrà i per extensió, també altres empresaris, intermediaris i comerciants de fora que van saber girar els buits legislatius a favor seu, per fer l'anomenat «intrusisme». A partir del març de l'any que ve, que és quan el ministre preveu que la llei entrarà en vigor, tant els consumidors com els empresaris podran denunciar les pràctiques abusives a la Unitat de Comerç i Consum. De moment el Govern no preveu la creació de nous òrgans administratius per resoldre els conflictes que seran portats davant la jurisdicció ordinària, amb la intervenció del Ministeri Fiscal en casos d'interès general. I és que la intenció és que els conflictes es resolguin ràpidament cosa que no serà possible però sense una llei d'arbitratge que Alcobé va desitjar al més aviat, millor.

El comerç esperarà/ Alcobé va reconèixer que la llei del comerç és necessària per acabar d'acotar la competència deslleial dels qui venen a pèrdua, i va assegurar que «serà la pròxima després d'aquesta».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT