PUBLICITAT

El projecte de llei de la competència entrarà a tràmit al desembre


  • La llei del comerç quedarà posposada per més endavant
04102012_competencia3
El ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, i la tècnica d'Economia i Territori, Neus Soriano, en un moment de la presentació de l'avantprojecte de llei de competència efectiva i protecció del consumidor, aquest dijous al matí. Foto: ANA
El ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, i la tècnica d'Economia i Territori, Neus Soriano, han presentat aquest dijous al matí l'avantprojecte de llei de competència efectiva i protecció del consumidor. Tal com han informat, el projecte de llei regularà la defensa de la competència, la competència deslleial i també la protecció del consumidor. En el text es preveu que es doni resposta a una part important del que es preveia per a la llei del comerç, i per aquest motiu, aquesta quedarà posposada per més endavant, tot i que el ministre ha assegurat que continua sent una prioritat per al Govern. El projecte de llei de la competència es treballarà durant l'octubre i novembre amb els col·lectius implicats, i es preveu que es pugui entrar a tràmit al mes de desembre per votar-lo al Consell General durant els primers mesos del 2013.

L'incident de les comissions bancàries que van imposar tots els bancs d'Andorra per als pagaments amb targeta va ser el detonant que va fer al Govern anunciar l'elaboració d'una llei de la competència. La idea era que aquesta prohibís conductes com acords que esdevinguin restriccions de la competència. Finalment, el Ministeri d'Economia i Territori ha treballat en un avantprojecte que a més de regular aquest aspecte també engloba altres aspectes com la competència deslleial i la protecció del consumidor. 

Amb l'avantprojecte que ha presentat el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, es fa referència a diversos aspectes relacionats amb la llei del comerç, i, de fet, Alcobé ha opinat que 'aquest text inclou els trets essencials que qualsevol ciutadà pot esperar d'una llei del comerç'. Segons el ministre això no vol dir que es deixi de banda la llei del comerç, sinó que ha assegurat que un cop es clogui amb aquesta serà una de les prioritats.

Els tres grans eixos de l'avantprojecte presentat són la defensa de la competència, la competència deslleial i la protecció del consumidor. La voluntat és fomentar el bon funcionament del mercat, beneficiant els ciutadans, consumidors i empresaris, i fiscalitzant les pràctiques que atemptin contra la lliure i lleial competència dels empresaris. 

Per aconseguir mantenir la bona competència es vol que les empreses operin de manera independent en el mercat, que no puguin arribar a acords que esdevinguin restriccions de la competència, com podrien ser la fixació de preus o el polèmic cas que va succeir de les comissions bancàries. La llei també serà l'eina per prohibir els abusos de posició de domini, és a dir, la imposició de preus o condicions no equitatives.

Tot i que la lliure competència era un dels principals objectius de la llei, els comerciants també han reclamat reiteradament una regulació de la competència deslleial, que es preveu fer prohibint diverses conductes. No es podran ocasionar confusions amb productes dels consumidors, induir al públic a error sobre la natura de les característiques dels productes, vendre per sota del cost d'adquisició per eliminar competidors, denigrar els competidors o vulnerar secrets. 

Pel que fa a la defensa dels competidors, la tècnica d'Economia i Territori, Neus Soriano, ha indicat que el que es pretén és actualitzar la llei del 1985 que donava unes garanties adaptades als consumidors d'aleshores, però que ara han quedat desfasades. 

Per poder controlar el compliment de la llei, no es preveu la creació de cap nou òrgan administratiu sinó que es vol fer per jurisdicció ordinària, que podrà ser a través de denúncies, amb intervenció del Ministeri Fiscal quan hi hagi algun cas que afecti a l'interès general. El ministre ha insistit en què es vol garantir un procediment àgil i que segurament s'establiran uns terminis de resposta per a les diverses situacions. 

El mateix text també preveu que els casos es puguin gestionar amb arbitratge quan aquest estigui legislat, i pel que fa a la defensa dels consumidors, la Unitat de Comerç del Govern continuarà sent la que ho gestioni. 

La previsió és que el text es pugui treballar juntament amb els col·lectius implicats, i que es pugui entrar a tràmit parlamentari el mes de desembre per ser votat al Consell General els primers mesos de l'any.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT