PUBLICITAT

Els nous impostos directes recapten 15,5 milions d'euros

  • A partir de la setmana vinent s'aplicarà un recàrrec del 10% per als que encara no hagin presentat els comptes
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre Cinca i l'inspector de treball Adolf Tugues, abans de començar la roda de premsa d'ahir Foto: SFG

Després de la primera gran prova per a implantar els nous impostos directes, el Govern veu amb bons ulls l'acollida que han tingut entre els obligats a presentar aquestes taxes. Al mes de setembre es van recollir fins a 5.309 declaracions i al voltant de 300 els dos primers dies d'aquest mes. Resultats que van fer recaptar al Govern al voltant dels 15,5 milions d'euros.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, va manifestar ahir que el Govern està «molt satisfet» per aquest resultat en la recaptació de l'Impost de Societats i el d'Activitats Econòmiques. Segons ell, aquest resultat es mostra com una gran acceptació de les empreses. No en va, el que estava pressupostat eren 17,4 milions. Una xifra no gaire llunyana de la que es va presentar ahir després de la celebració del consell de ministres.

Recàrrec del 10% / A partir de dimecres vinent es començaran a demanar recàrrecs del 10% a les empreses que no hagin presentat els comptes. I és que Cinca estima que s'ha deixat temps de sobra pel desenvolupat del pagament a compte dels nous impostos directes, atès que es tracta de taxes noves, i va assegurar que tant el procediment com els mecanismes per donar resposta als dubtes han funcionat correctament.

En aquest sentit, el també portaveu de Govern va dir que s'han rebut 1.525 consultes telefòniques i 219 per correu electrònic.

Amb aquests números, no es d'estranyar que Jordi Cinca vagi estimar que s'espera que es pugui arribar molt a prop de la xifra que es va pressupostar, aquests 17,4 milions d'euros, i es va mostrar satisfet per aquest motiu, tenint en compte que la previsió es va fer sense cap mena d'històric i sense tenir xifres de l'activitat empresarial i de les societats. I és que, també per això, no es van poder explicar percentatges d'acceptació del sector empresarial andorrà, i només poden treballar en previsions.

De cara als recàrrecs per aquells que no hagin declarat els comptes, el BOPA de dimecres vinent publicarà un avís pel qual s'informarà de l'inici del període de constrenyiment. Això vol dir que les persones que a partir d'aquella data presentin la declaració, se'ls aplicarà un augment del pagament del 10% de la quota tributària.

Paral·lelament, es farà un creuament entre els registres que disposen de societats i d'activitats econòmiques, per identificar les persones que haurien d'haver fet la declaració i no ho han fet, per tal d'enviar-los un requeriment per escrit. Cinca no va voler donar una xifra del nombre de societats que no han fet el pagament, ja que cal tenir en compte que hi ha més de 2.000 que estan en procés de liquidació.

En aquest sentit, el ministre va dir que els registres actuals no estaven pensats per a una finalitat fiscal i tenen un nivell de fiabilitat baix, i va anunciar que es farà un treball per anar depurant els registres implicats en temes tributaris.

D'altra banda, Cinca va explicar que, de moment, no s'ha aplicat cap sanció a les empreses que no han presentat els comptes, però que això és independent del fet que una empresa pugui ser requerida per fer el pagament a compte.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT