PUBLICITAT

Els darrers empleats de La Posa reclamen vora mig milió d'euros

  • El gerent, empresonat dijous passat, també deu a la CASS, bancs i empreses foranes
J. R. BAIGES / CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDAY

Periodic
L'empresa SGV, un dels altres negocis que té el gerent de Construccions La Posa, ahir Foto: ÀLEX LARA

El gerent de Construccions la Posa va ser detingut i va ingressar al Centre Penitenciari de la Comella el passat dijous 27 de setembre. El deute que acumulava la seva empresa, les suposades estafes i aixecaments de béns, i finalment una demanda judicial dels darrers 24 treballadors que encara hi havia a l'empresa van ser els elements tinguts en compte per la Batllia per a decretar-ne la seva detenció. El gerent acumulava deutes i més deutes, fos als treballadors, a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), als bancs i a d'altres empreses tan de dins com de fora del país. En el cas dels seus empleats, que són els que han donat el pas de denunciar els impagaments, reclamen quanties que van dels 15.000 als 33.000 euros, en funció del rang que ocupaven a la constructora i als anys treballats, segons va explicar ahir un d'aquests treballadors. La xifra total suma els vora mig milió d'euros.

La detenció de dijous es va produir després que el gerent hagués dipositat els comptes de l'empresa a la Batllia, al declarar-se en fallida. Les investigacions apunten, però, que abans va buidar i transferir tots els fons econòmics que quedaven de La Posa a les seves empreses de Cap Verd i d'Angola, deixant a Andorra una bona colla de deutes.

Els problemes econòmics de la constructora van iniciar-se arran de l'esclat de la crisi i també per baralles internes entre el gerent i l'altra sòcia. El negoci va començar a anar malament també a les empreses que tenia a l'estranger. A més de la constructora, al Principat el gerent té una empresa de seguretat, SGV, que també hauria estat denunciada per pràctiques il·legals.

Tres mesos sense sou / Les quanties econòmiques que reclamen aquests 24 empleats i que ja estan en mans dels administradors que ara porten la constructora –en fallida des del 14 de setembre–, es corresponen, a més de les indemnitzacions per acomiadament, als mesos de retard en el pagament de les nòmines. Concretament, se'ls deuen tres mesos: dos de salari i el mes de vacances. Malgrat acudir a la justícia, però, l'esperança de cobrar d'aquests treballadors és força baixa, tenint en compte la quantitat de deutes que acumulava el gerent de La Posa.

Entre ells, 200.000 euros a la CASS. Durant el darrer any, es pagava la cotització a la parapública per tal que els empleats tinguessin cobertura sanitària, però no es pagava el percentatge de vellesa. En conseqüència: «no tenim punts de la CASS des del passat mes de desembre», va explicar un dels treballadors.

Construccions La Posa també tenia deutes amb els bancs, i de fet aquests ja han embargat alguns dels béns de l'empresa, fet que rebaixa la quantia econòmica de les propietats actuals i, per tant, la possibilitat que aquests treballadors cobrin el que reclamen via judicial. A més a més, el gerent empresonat també té pendents causes similars a Portugal, on deuria un milió d'euros a un soci de l'empresa que tenia al país lusità.

Val a dir, a més a més, que la constructora ha anat acomiadant progressivament als seus treballadors a mesura que queia el negoci. L'empresa havia tingut centenars de treballadors en època de bonança. En l'actualitat, abans del tancament definitiu, no arribaven als 30. I a gran part d'aquests treballadors acomiadats se'ls deu la indemnització corresponent. «Algú va arribar a cobrar 1.000 euros», d'altres res de res, va explicar un dels afectats.

Al gerent també li deuen diners / En qualsevol cas, els treballadors que han acudit a la Justícia l'únic que volen és cobrar aquests vora mig milió d'euros. Aquests hauran de sortir dels béns de l'empresa, que ara estan calculant els dos administradors destinats per la Batllia. Els béns són pocs ja que ja n'hi ha molts de prèviament embargats, i partirien més de material de construcció que d'immobles.

El gerent empresonat, però, al·lega que ell abonaria tot el que deu si a ell li paguessin tot el que li han de pagar. I és que també té entrades causes judicials per impagaments de proveïdors i d'altres empreses. En total la xifra sumaria 2,5 milions d'euros. És a dir, només que li paguessin el 20% del que li deuen podria saldar els deutes que té amb els seus ja extreballadors, al·lega.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT