PUBLICITAT

Fumadors aïllats en sales de fum

  • Publicat l'estricte reglament que regula com es podrà encendre un cigarret a un bar o restaurant
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un cendrer ple de burilles de tabac Foto: TONY LARA

Reglament que regula els criteris que han de complir les sales per a fumadors; el control, la vigilància i la senyalització d'aquestes sales, i els espais on està prohibit fumar. Així de llarg és el títol del nou Reglament publicat ahir al BOPA, i que en paraules més planeres és el que ha de delimitar a on es podrà fumar i a on no, i de quina manera. Un reglament polèmic i estricte, que no acaba de convèncer als restauradors. I que tanca en unes sales habilitades aquells que vulguin encendre's una cigarreta en un bar o restaurant. Sales tancades físicament i també metafòricament, ja que s'hi barra el pas a qualsevol persona que no hi vulgui entrar per a satisfer –o gaudir– del vici del fumar. En definitiva, fumadors aïllats.

La publicació del Reglament clarifica alguns conceptes que encara no s'havien resol, i accepta algunes de les demandes que havien fet els afectats. La normativa deixa clar que només es podran fer sales a establiments públics o privats que tinguin suficient espai i característiques per a habilitar-les. Per característiques s'entén, per exemple, que es garanteixi la no-propagació de fums, «establint una diferència de pressió contínua de cinc pascals entre la sala de fumadors i la resta de l'establiment». O també, que s'habiliti un sistema de ventilació per mecànica forçada, «evacuant els fums de forma estancada cap a l'exterior de l'edifici fins a la teulada, o conduint-lo cap a la façana de l'immoble». En qualsevol cas, el sistema ha de permetre una ventilació d'aire a l'interior de «com a mínim 10 vegades el volum de la sala per hora».

Totes aquestes precisions es recolliran en un projecte tècnic, que haurà d'avalar un professional autoritzat pel Govern. A més a més, i un cop s'habiliti la sala, haurà de passar revisions periòdiques cada tres anys. Els que vulguin tenir les sales a punt per la llei, tenen temps fins a mitjan de desembre, quan entrarà en vigor la llei que prohibeix fumar.

Fumador dins, empleat fora

Els fumadors que entrin en aquestes sales només podran parlar amb d'altres fumadors. Res de menors d'edat, res de treballadors. Ni se'ls acudeixi a aquests darrers. Si volen entrar, caldrà que esperin a que surtin tots els fumadors i «a que es renovi suficientment l'aire interior, a excepció que s'hi hagi d'entrar per causes de força major». Vaja, que hauran d'esperar, però la pregunta és, ¿com sabran quan l'aire està suficientment renovat si no hi entren?.

I parlant d'entrar, s'haurà de fer per una porta d'una amplada no inferior a 0,9 metres d'obertura en sentit d'escapatòria, la qual s'haurà de tancar automàticament darrere l'entrada o sortida del fumador. I alerta, la porta «no pot quedar oberta, excepte durant les operacions de neteja i de manteniment».

A presons i centres de salut

El Reglament també té un apartat per als centres de salut mental, les residències de discapacitats i geriàtriques i la presó. En aquestes instal·lacions es podran habilitar sales per a fumadors però només hi podran fumar els interns del centre, mai els treballadors ni els visitants, que ho hauran de veure des del vidre.

Finalment, es prohibeix el fumar a parcs infantils, zones esportives –encara que no estiguin cobertes–, lúdiques i culturals.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT