PUBLICITAT

L'arqueologia de Peramola obre el cicle 'Desenterrant el passat'

  • Els conferenciants presentaran les troballes d'aquest estiu al municipi alturgellenc
EL PERIÒDIC
PERAMOLA

Periodic
Prospecció al terme de Peramola durant l'estiu passat Foto: Josep Maria Viladrich.

la sala d'actes del Consell Comarcal de l'Alt Urgell acollirà demà (19 hores) la xerrada L'arqueologia com a eina dinamitzadora del territori. El cas de Peramola, a càrrec de Gerard Remolins, Anna Bonet, Josep Maria Viladrich i Raquel Codina.

La xerrada estarà dedicada en bona part a la presentació de resultats de la campanya de prospecció arqueològica que s'ha desenvolupat durant l'estiu passat al municipi de Peramola sota la direcció de l'arqueòleg Gerard Remolins Zamora, en el decurs del qual s'ha pogut catalogar i estudiar una gran quantitat de destrals de pedra polida provinents d'una col·lecció privada.

La documentació de totes les fases de la cadena de producció d'aquest elements lítics ha evidenciat la intensa ocupació i explotació del territori que avui configura el municipi de Peramola des del neolític, fa 6000 anys.

Paral·lelament s'han detectat nous jaciments arqueològics, entre els quals destaca especialment la troballa d'un assentament prefeudal com a mostra de testimoni d'una ocupació de l'època visigòtica, així com una possible necròpolis d'incineració de l'edat de bronze final.

Paper dinamitzador / Així mateix, s'aprofitarà també el marc de la conferència per reivindicar el paper dinamitzador de l'arqueologia sobre el territori a partir de l'experiència de Peramola, on s'ha creat un camp de treball internacional per a l'execució de la campanya de prospecció i que ha acollit durant el mes de juliol voluntaris internacionals arribats de llocs tant diversos i distants com Corea del Sud, Lituània, Grècia, França, Eslovènia i la República Txeca, a banda de Catalunya.

Desenterrant el passat és un cicle divulgatiu sobre l'activitat arqueològica a la comarca de l'Alt Urgell organitzat pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell, l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell i l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell amb una voluntat divulgativa per sensibilitzar la població la importància del patrimoni arqueològic de la zona i la cura que requereix la seva gestió.

El terme de Peramola està situat a la part sud de l'Alt Urgell, entre els municipis de Coll de Nargó, Oliana i Bassella. S'estén des de la dreta del Segre fins al límit amb la comarca de la Noguera i des de la serra d'Aubenç, al nord, fins als contraforts de la muntanya de Sant Marc, al sud. Al mig del terme es troba l'emblemàtica muntanya de Sant Honorat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT