PUBLICITAT

El Reglament de les sales de fumadors inclou les demandes dels hotelers

  • La Unió Hotelera ha destacat la capacitat de les sales i als sistemes de ventilació així com a l'amplada màxima de les sales
03102012_oscarjulian
Oscar Julián, presedent de la Unió Hotelera. Foto: ANA
El Butlletí Oficial del Principat d'Andorra publica, aquest dimecres, el Reglament que regula els criteris que han de complir les sales per a fumadors; el control, la vigilància i la senyalització d'aquestes sales, i els espais on està prohibit fumar. Des de la Unió Hotelera, el seu president Òscar Julián ha manifestat la seva satisfacció perquè el text final inclou alguns suggeriments que havien fet des del col·lectiu. Entre les novetats que més ha destacat, ha fet referència a la capacitat de les sales i als sistemes de ventilació, així com a l'amplada màxima de les sales.
El Reglament que regula les sales de fumadors contempla finalment alguns dels suggeriments fets per la Unió Hotelera, encaminats a que aquestes sales donin un millor servei als usuaris i també a facilitar la seva instal·lació als restauradors. 

Una de les queixes principals dels hotelers per l'esborrany de reglament era que aquest limitava l'amplada màxima de les sales de fumadors a dotze metres quadrats. Tal com explica Òscar Julián això hagués estat un problema per als locals molt grans, que haguessin pogut habilitar diverses sales de dotze metres, però això els hagués suposat una despesa més important. El redactat final, en canvi, ha recollit la demanda dels hotelers i ha limitat aquestes sales a una amplada màxima igual a la destinada als no fumadors. Aquesta mesura ha semblat molt més adequada als hotelers perquè els dóna més marge de maniobra podent oferir sales més grans.

D'altra banda, el Reglament aprovat aquest dimecres també inclou que la capacitat de les sales té en compte l'espai útil d'aquestes i es calcula amb una proporció d'un metre quadrat per persona, com a màxim, mentre que la idea principal era que fos de mig metre quadrat per persona. En aquest aspecte Julián considera que s'ha sortit guanyant en qualitat. 

Pel que fa a la ventilació de les sales, l'esborrany del reglament contemplava que s'havia de garantir la renovació de tot l'aire de la sala 60 vegades per hora. El Reglament que s'ha aprovat finalment el que preveu és que es renovi l'aire de la sala deu vegades per hora. Segons Julián això garanteix prou ventilació i permet que la instal·lació de l'aparell de ventilació no sigui tan costosa, ni tampoc el seu manteniment.

El Reglament aprovat aquest dimecres estableix, com ja s'havia anunciat, que si no es poden habilitar sales per a fumadors amb les característiques requerides, l'establiment sencer s'haurà de declarar com a lliure de fum, i que a més, els propietaris podran decidir no habilitar sales de fumadors. En les sales que s'habilitin no s'hi podrà prestar cap servei, i els treballadors que hi hagin d'entrar ho hauran de fer quan no hi hagi ningú fumant dins i quan s'hagi ventilat del tot la sala. 

Les sales que s'habilitin poden ser d'obra o prefabricades, perquè tal com va indicar el ministre Cinca quan ho va anunciar, així es permet que el cost sigui inferior. Tot i que encara no han contemplat les noves opcions del Reglament, Julián informa que els càlculs que havien fet en un primer moment indicaven entre uns 6.000 i 10.000 euros de despesa per habilitar aquestes sales.

El president dels hotelers s'ha mostrat satisfet pel fet que el Govern hagi tingut en compte els seus suggeriments i que el resultat sigui més adequat a les seves necessitats.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT