PUBLICITAT

364 milions d'ingressos

  • La previsió comptable del Govern calcula unes despeses de 409 milions i tancar amb un dèficit de 45
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Gràfic de l'evolució dels pressupostos. A la galeria, Cinca entrega el projecte de pressupost al registre del Consell General amb dues hores de retard ?encara que amb 29 dies de marge del que preveu la llei?, on el rep el síndic, ahir INFOGRAFIA: EL PERIÒDIC

Igual que el d'aquest any, el pressupost de l'any que ve és de transició. Marca un punt d'inflexió. Però els números del 2013 es caracteritzen per un augment de la inversió del 30% –«no arribem a l'òptim però és un creixement important»–, per una contenció significativa de la despesa i una reducció del dèficit del 27,7% –que es preveu que se situï als 45,5 milions d'euros–, i, el «més important», reflecteix el desplegament del nous impostos, «incorpora tot el marc fiscal en tota la seva dimensió». Així, els ingressos es preveuen de 363,8 milions d'euros, i les despeses de 409,4.

El canvi més significatiu que presenten els comptes del 2013 en relació als de l'exercici en curs es troba en el capítol d'ingressos. Aquest recull el desplegament del nou marc fiscal «en tota la seva dimensió». Així, el Govern ha calculat recaptar un total de 363,8 milions d'euros. Això és un 8,2% més que aquest any. El gruix continuarà venint per impostos indirectes, però serà una mica més prim –un 5,3% menys– que no pas aquest any. Ara bé, per impostos directes es recaptarà un 179,4% més, i dels 25,8 milions que es preveuen ingressar aquest any per aquest concepte, es passarà als 72,2 el 2013.

Serà pels impostos de societats i d'activitats econòmiques pels que s'ingressarà més: 57,6 milions. Altres 12 milions entraran per la via de l'Impost sobre la Renda dels No Residents.

En relació als impostos indirectes, el ministre de Finances, Jordi Cinca, i el seu equip, ha calculat ingressar 92,4 milions pel nou Impost General Indirecte (IGI) –que entrarà en vigor l'1 de gener del 2013– i altres gairebé 96,4 milions per la taxa al consum. Cinca va explicar que fer la suma de les recaptacions pels impostos indirectes existents actualment seria una manera «simplista» de fer la previsió, i en canvi s'ha tingut en compte «qüestions intrínseques» del nou impost, com és que els cànons d'electricitat i telecomunicacions passaran a ser d'un tipus general del 4,5% –avui en dia és del 5,5%–, així com la pròpia «naturalesa de l'impost», que s'haurà de «veure com es comporta», doncs l'IGI incorpora els marges dels diferents actes que intervenen a la cadena de consum, etcètera. En relació a la taxa al consum, Cinca també va assegurar que s'ha tingut en compte els augments aprovats aquest any i que es preveu un «retrocés de les importacions de tabac», que s'explicaria per l'estabilització dels diferencials amb els països veïns.

Aquests canvis han de permetre consolidar, en certa manera, els ingressos, doncs la implantació de la imposició directa genera una diversificació d’aquests i es redueix, encara que de manera marginal, la dependència dels impostos indirectes. Els ingressos guanyen «consistència». De totes maneres, i encara que per imposició directa la recaptació haurà de créixer en anys venidors, Cinca va defensar la necessitat de mantenir un desequilibri entre els impostos indirectes i els directes, doncs és un país turístic, que «rep vuit milions de visitants l’any», que consumeixen al país, i amb els indirectes contribueixen també a les arques de l’Estat.

MÉS DESPESA MALGRAT LA CONTENCIÓ / Tot i els importants esforços de contenció fets per tots els ministeris, la despesa torna a incrementar-se. Ho fa en un 3% i la situa en 409,4 milions d’euros. Però aquest increment es deu, principalment, a l’augment de la partida d’inversions, que serà de 46,8 milions d’euros, i a les transferències de capital.
La despesa de funcionament també augmentarà. Ho farà en un 4,69% en comparació a la despesa d’aquest any. El ministre de Finances, però, va remarcar que aquestes es situen als 48 milions d’euros, xifra que considera que «no és exagerada». Cinca va subratllar «l’esforç d’ajust i contenció» fet per part de tots els ministeris i va explicar que l’augment es deu a «obligacions» a les que ha de fer front el Govern. En aquest augment es preveu el manteniment de dues noves grans infraestructures: el Túnel de les Dos Valires i el Túnel de la Tàpia.
D’altra banda, les despeses de personal també augmenten, tot i que en menor mesura –un 0,7% i es situen en els 97,3 milions. Segons Cinca, l’increment s’explica perquè la plantilla creix –calen eventuals en els àmbits de social, de l’educació i per fer front als compromisos que deriven de l’Acord Monetari, segons va detallar el ministre– i també hi haurà més jubilats i prejubilats als qui s’haurà de pagar el corresponent complement de la pensió. En aquest punt, val a recordar que el Govern vol negociar amb els diferents grups de la Funció Pública una modificació per fer sostenible l’actual sistema de complements. El pressupost del 2013 encara no recull cap modificació en aquest sentit i no es preveu cap aportació més enllà de les obligacions a les que s’ha de fer front per satisfer les pensions dels jubilats. Ara bé, «quan es tanqui el nou model» es dissenyarà un pla per finançar els drets adquirits –doncs no es pot dotar el fons de cop. «El compromís hi és i es manté», va assegurar Cinca en aquest punt.
En l’apartat de despeses també s’han de comptabilitzar les transferències corrents i les de capital. Pel que fa a les corrents, es redueixen un 4%. El ministre va destacar en aquest apartat la reducció de la transferència a la CASS. Per cobrir el dèficit de la branca general es preveuen 32 milions, quan per aquest exercici se’n destinen 40, i la transferència total serà de 38,6 milions el 2013. La destinada al SAAS es redueix per segon any consecutiu.
Per contra, augmentaran les transferències a Andorra Turisme –fins a 16,3 milions, dos més que el 2012– i a la societat Andorra Desenvolupament i Inversió. Aquestes despeses es fan «des del convenciment que s’ha d’insistir en l’obertura econòmica, la internacionalització de les empreses andorranes i afavorir que s’instal·lin nous sectors», però d’això no se’n veuran els resultats «ni a curt ni a mitjà termini», i «el millor que es pot fer és continuar recolzant els pilars» tradicionals, com és el turisme en les seves diferents vessants. En aquest punt, Cinca va comentar que s’aniran a buscar mercats més llunyans i s’organitzaran esdeveniments que atreguin visitants.-

INVERSIONS I AJUTS SOCIALS / Però l’augment de la despesa s’explica principalment per una major inversió. Aquest capítol estarà dotat amb 46,8 milions, gairebé 11 més que el 2012. Malgrat l’increment del 23%, el nivell d’inversions és «encara baix». Cinca va recordar les paraules que va pronunciar l’any passat en presentar el pressupost actual, en què assegurava que el Govern era «conscient d’haver tocat fons» en aquest capítol, i va comentar que tot i que «no arribem a l’òptim», el «creixement és important».
No hi ha cap obra que «sobresurti» per pressupost, i les inversions seran «molt repartides». Entre els treballs a fer, Cinca va anomenar les escoles de Canillo, l’ampliació de les d’Ordino, l’Estadi Nacional, intervencions a la xarxa viària i el seguiment de la nova variant d’Encamp, les millores de l’antiga duana del Pas de la Casa, la rotonda del pont de Casadet i la plataforma informàtica de l’administració.
D’altra banda, també s’incrementen les partides destinades a ajuts socials. Els ajuts a les famílies augmenten un 6,48% fins als prop de 8 milions d’euros. Més notable encara és l’evolució de les ajudes d’inserció sociolaboral que augmenten en 1,5 milions d’euros fins els 4,7 milions, fruit del manteniment del programa de treball a l’administració i nous plans de formació i ocupació dels aturats. El ministre va assegurar que el Govern és sensible a la situació que viuen les famílies, que són els «gran damnificats» de la crisi, sobretot les que algun dels seus membres ha perdut la feina. Per això el «pressupost és molt curós amb aquesta realitat» i s’intenta «donar-hi resposta».

PERSEGUINT L’EQUILIBRI / El pressupost 2013 no és equilibrat. Presenta un dèficit de 45,5 milions d’euros. Això suposa una reducció del 27,7% en relació al dèficit previst per a l’exercici actual, de 63 milions. Segons va assenyalar el ministre de Finances, es marca un canvi de tendència, doncs fins el 2009 els increments del dèficit eren importants, doncs era un «període intensiu d’obres públiques», i aquestes es pagaven de la caixa. Ara però hi ha un canvi de finançament de les infraestructures.
Però més enllà, es fa un «salt molt significatiu en la rebaixa del resultat de gestió». És a dir, sense tenir en compte les despeses financeres, el dèficit de gestió es situa en 12,3 milions d’euros, i aquesta xifra és «molt a prop de l’equilibri». Un resultat «molt satisfactori» per a Cinca, que va valorar que «el problema és l’enorme deute», doncs són les despeses financeres les que fan créixer el dèficit.
Així, es va avançant en l’objectiu de la legislatura, que és arribar a l’equilibri pressupostari en l’exercici 2015. El ministre va assenyalar que el del 2013 és un pressupost que «comença a recollir algunes de les reformes estructurals que s’han impulsat el darrer any» i que «avança ferm cap els principals objectius de la legislatura en matèria pressupostària», entre els quals el més important, que és el de l’equilibri. Entre els objectius, Cinca va recordar el garantir un model sostenible de benestar, optimitzar i contenir les despeses de funcionament, dinamitzar l’economia i diversificar els sectors productius, diversificar l’endeutament, augmentar la inversió pública, incrementar i diversificar els ingressos.

AMB 29 DIES D’ANTELACIÓ / El Govern s’ha avançat 29 dies al termini màxim que preveu la llei per presentar el pressupost. Cinca va agrair que «tot el Ministeri s’ha arremangat per fer-ho».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT