PUBLICITAT

L'augment de transferències compensarà la pèrdua d'ITP

  • Els cònsols expressen preocupació per com s'aplicarà l'IGI
GLÒRIA GURDÓ
ENCAMP

Periodic
El cònsol d'Encamp, Jordi Mas, presideix la reunió de cònsols, ahir al Comú d' Encamp. Foto: ÀLEX LARA

El cònsol major d'Encamp, Jordi Mas, va tornar a reiterar ahir que «és molt possible que els comuns perdin ingressos amb l'aplicació de la nova Llei de l'Impost General (IGI) a partir de l'any que ve». Mas va fer aquestes declaracions després de la reunió de cònsols que ahir tocava a Encamp. I és que l'entrada en vigor de l'IGI afectarà de ple els ingressos que els comuns perceben en concepte d'un altre impost indirecte, l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) que deixarà d'aplicar-se a les persones físiques i jurídiques. Això vol dir que el paquet que fins ara es repartia a parts iguals entre el Govern i comuns, serà força més modest, ja que l'ITP només s'aplicarà a les societats però no a les operacions de venda d'unitats immobiliàries a particulars, que ja pagaran l'IGI.

La fràgil situació econòmica de les corporacions locals i el fet que l'entrada en vigor de l'IGI pugui retallar encara més uns ingressos comunals molt afectats per la crisi, va ser un dels temes estrella de la reunió en què també es va parlar d'una altra reunió que havien mantingut el ministre de Finances, Jordi Cinca, la cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, el cònsol d'Ordino, Bovaventura Espot i el cònsol d'Encamp, «per parlar de la llei 11 del 2011 [IGI]». La inquietud dels comuns «és saber com quedarà l'ITP i com se'n facilitarà l'aplicació, però això vam escriure una nota al ministre de Finances demanant l'entrevista i temps per buscar sinergies i entesa per aplicar l'IGI». Tot i que caldrà «determinar les competències d'uns i altres, tal com diu la llei, el problema de l'ITP és que s'aplica via IGI a les persones físiques i jurídiques», va explicar el cònsol. I va continuar: «Fins ara els comuns tenien uns ingressos, el Govern té un estudi sobre la proposició de llei i nosaltres també voldríem analitzar quins són els punts que ens afavoreixen o no; veure com es pot arreglar, ja sigui modificant la llei en virtut de les pèrdues o buscant una altra solució i per això hem encomanat un estudi jurídic». Mas va afegir que una vegada els comuns rebin el peritatge tècnic i jurídic «ens tornarem a reunir amb Cinca per discutir-ho». I va recordar que la «primera liquidació és al març de l'any que ve; hi perdrem segur, a menys que les transferències augmentin, cal esperar que tots anem en la mateixa direcció».

Més transferències / La bona notícia d'ahir va ser, sens dubte, que l'any que ve els comuns rebran 10 milions d'euros més que l'any passat. El Govern destinarà una partida global de 53 milions a les transferències comunals. No obstant això, el ministre de Finances també va advertir que caldrà replantejar-se la situació perquè no pot ser que tenint més diners els comuns augmentin el desequilibri pressupostari.

Sigui com sigui, l'increment dels ingressos del Govern també repercuteix per llei en les transferències als comuns. Com que els ingressos per al 2013 augmenten el Govern també està obligat a augmentar la partida de transferències que creix un 6%. Així, si l'any passat va destinar 43,22 milions d'euros a les corporacions locals l'any que ve els destina 52,48 milions d'euros. I la quantitat encara seria més important si no descomptés part del deute que els comuns tenen amb Govern, per haver rebut més diners dels que els pertocava en anys anteriors.

Modificació de la llei / Cinca va afegir que la Llei de transferències als comuns «preveu que s'ha de fer aquesta aportació», però cal revisar-la perquè en un futur els ingressos dels comuns no estaran relacionats amb els serveis que donen. El ministre va recomanar a les corporacions locals que eixuguin un deute que entre tots ja suma 250 milions d'euros. «Si reverteixen els ingressos de més en eixugar deute, la credibilitat de l'Estat hi guanyarà».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT