PUBLICITAT

El Govern espera emetre euros andorrans el gener del 2014

  • A finals d'any es convocarà un concurs per dissenyar el que sortirà als prop de tres milions encunyats aquí
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre Jordi Cinca, amb el el president de la comissió i conseller de DA, Martí Salvans, ahir Foto: ÀLEX LARA

Si el calendari no pateix cap retard, el gener del 2014 haurien de veure la llum les primeres monedes d'euro andorranes. Així ho va confirmar el ministre de Finances, Jordi Cinca, que ahir va presentar el full de ruta per a l'implementació de l'Acord Monetari. El també portaveu del Govern es va dirigir a la Comissió Legislativa de Finances per explicar les següents accions en aquest pla. La propera serà en tan sols 12 dies, quan s'envii a la comissió mixta l'esborrany de la legislació andorrana adaptada a la normativa de l'acord monetari.

La dada més significativa, però, serà aquest primer de gener al 2014. Segons el pla establert, i sempre mentre no es doni cap contratemps, l'inici d'aquell any tindrà a disposició monedes encunyades a Andorra. Tot i així, no seran les de circulació de diners normal. Segons les normes establertes a l'Acord Monetari, una cinquena part de les monedes emeses per un país han de destinar-se a la numismàtica, la disciplina que col·lecciona monedes. El 80% restant –que és el que es podrà trobar a disposició del públic europeu– arribarà durant el mateix any.

Elecció d'una insígnia / Segons va confirmar el ministre, el que acabi a la cara de les monedes d'euro que escull cada estat encara està per decidir. Aquest procés arrencarà a finals d'aquest any, quan es posi en marxa un concurs públic per trobar la millor opció. Tal i com es reflexa al calendari establert pel Govern, a principis del 2013 s'hauria de tenir enllestida aquesta selecció i poder finalitzar el disseny del que sortirà com a insígnia el més aviat possible.

Cinca va manifestar que s'havia escollit la data del primer de gener del 2014 per dos motius. El primer, perquè si tot surt d'acord amb el pla establert, ja al juliol de l'any vinent el Banc Central Europeu donarà llum verd per poder encunyar euros des del Principat. El ministre vol donar-se una mica de temps després de la data oficialitzada, ja que és un procés que va titllar de complex.

D'altra banda, la segona qüestió és que Europa dona de marge fins a 18 mesos per fer possible la circulació de moneda local des del moment en que l'acord monetari sigui una realitat. El Govern creu que amb aquest llarg termini és possible complir amb les dates i no originar retards que incomodin a les autoritats europees. A més d'això, s'ha esmentat a la comissió que és recomanable de cara al col·leccionisme que aquestes monedes surtin

De moment, no se sap quants euros andorrans sortiran en circulació. Però, tot i que aquesta qüestió s'ha de decidir, Cinca va estimar que podria estar al voltants dels tres milions d'euros.

Des del seu cantó, el líder socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va celebrar que es compti amb la presència del seu grup dins de la comissió mixta que ha de vetllar per complir amb els tràmits legislatius per arribar a l'any vinent amb totes les condicions europees en verd. No en va, el cap de l'oposició va manifestar que està d'acord amb les indicacions del Govern per arribar a l'acord monetari perquè ells mateixos el van impulsar prèviament quan estaven a Govern.

En aquest sentit, Cinca va explicar que aquest canvi legislatiu és per mantenir en el temps. Que no té rés a veure amb els diferents governs que puguin arribar, i que al estar signat a Europa serà per mantenir-ho i que estableixi unes normes amb caràcter indefinit.

«No hi ha cap precedent per aquest treball, hem agafat un camí sense marxa enrera; i ara hem de potenciar una imatge de país transparent», va declarar Cinca, que no va dubtar que «no es fàcil complir amb exigències no pensades per països de les dimensions d'Andorra».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT