PUBLICITAT

Els hotelers estan molestos amb Cinca

  • Des de la UHA reclamen al Govern que enllesteixi les lleis de competència i de comerç, al més aviat
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Dos grans establiments hotelers en ple centre d'Andorra la Vella Foto: TONY LARA

Els hotelers estan molestos, no tant pel contingut de les declaracions del ministre Jordi Cinca en relació a la guerra de preus de tabac, com pel fet que «s'oblidi del que està passant al nostre sector i que és tant o més perjudicial per a la imatge que donem al turisme» va afirmar ahir Òscar Julián, director de la Unió Hotelera d'Andorra (UHA). I és que si és sabut que els hotelers viuen la seva particular guerra de preus «ara ja fa anys», el que els interpel·la és que «les nostres reivindicacions no fan ni fred ni calor, malgrat que insistim una i altra vegada sobre la necessitat de legislar i promulgar, al més aviat possible, la llei de competència». La problemàtica però, no s'acaba aquí perquè la UHA defensa que si la «competència deslleial prospera també és perquè el país ofereix encara moltes possibilitats per a fer-ho impunement».

Nova classificació / Una d'aquestes possibilitats passa inevitablement per la classificació hotelera que «és del tot desueta perquè ja té 10 anys i no s'ha revisat des d'aleshores». Julián adverteix que «mentre hi hagi hotels considerats com a establiments de quatre o cinc estrelles, als quals es permet donar un servei d'un establiment de dos o tres estrelles, sense cap problema, anirem malament». El director de la UHA fa així extensiu el sentiment dels associats a la patronal, que competeixen en situació d'indefensió. «Mentre no s'obligui als establiments a complir amb la classificació, a donar uns serveis concrets per a cada categoria, i a complir el reglament ens continuarem trobant amb establiments que es diuen de luxe, que ofereixen habitacions a 25 euros, però que al cap i a la fi, també acaben defraudant el turista que ens visita». I s'exclama «cal que d'una vegada per totes decidim si volem un país de pandereta o un país seriós capaç de donar una imatge respectable amb tota transparència».

Promeses buides / Julián argumenta que «molts hotelers que respecten les regles de joc han de suportar com altres els posen el peu a sobre i no es poden defensar». I admet que existeix un «grup consolidat» que no té cap problema per actuar a traïció. Per tot això, conclou, «no anirem bé, tant els hotelers com el comerç, fins que no siguem capaços d'instaurar lleis de competència i de comerç que ens protegeixin a tots». L'homologació per al sector turístic, no passa només per la creació del nou marc fiscal i l'obertura econòmica, sinó també per establir regles de joc que acabin amb el canibalisme comercial i la pirateria. «S'han destapat olles que no es volien destapar», afegeix Julián referint-se a la guerra de preus del tabac i confirma «el malestar per les declaracions del ministre de Finances és latent en el sector, perquè se sent abandonat després de fer les mateixes reivindicacions any rere any, sense obtenir cap resultat, malgrat un munt de promeses, per part de l'Administració ». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT