PUBLICITAT

Els cònsols acorden crear un consorci forestal per millorar la gestió dels boscos

  • Els cònsols diuen que la solució a la baixada d'ingressos que pot comportar l'entrada en vigor de l'IGI passa o bé per modificar la llei, o bé per compensar els comuns a través de les transferències del Govern
02102012_mas-espot2
Els cònsols d'Encamp i d'Ordino, Jordi Mas i Ventura Espot, han estat els portaveus de la reunió de cònsols d'aquest dimarts. Foto: ANA / Marta Tort
Els cònsols han proposat, durant la reunió mensual d'aquest dimarts, la creació d'un consorci forestal per tal de millorar la defensa i el treball de neteja dels boscos, tenint en compte que ha estat un any excepcional pel risc d'incendis. El cònsol major d'Encamp, Jordi Mas, ha indicat que la creació d'un consorci és important no només per millorar la gestió sinó també per evitar problemes, i ha afegit que, si bé fins ara es formava part de la Federació Europea de Boscos, consideren que poden treure més profit d'organismes més propers a Andorra, com pot ser el consorci forestal de la CTP (Forestir)  i el consorci català Elfocat.
L'objectiu del consorci forestal, encara una proposta embrionària, passa per millorar la gestió dels boscos, de competència comunal, per millorar el sotabosc, per les accions a emprendre per evitar incendis o plagues, per tenir un bon creixement dels pins i que no hi hagi aglomeració de massa forestal, així com per la possibilitat de crear tallafocs. 

El cònsol major d'Encamp, Jordi Mas, que aquest dimarts ha actuat com a portaveu de la reunió de cònsols, ha afegit que el consorci es crea amb la voluntat de mancomunar els treballs que s'han de portar a terme en els boscos i unificar criteris de gestió. La intenció és fer una reunió pròximament per marcar les línies mestres de l'organisme, i un cop creat, s'analitzarà la possibilitat de contractar una empresa que faci els treballs de neteja a canvi que pugui treure un profit dels boscos.

D'altra banda, durant la reunió de cònsols també s'ha parlat sobre els treballs de depuració del cens, una tasca que els comuns esperen donar per enllestida a finals d'any. Un dels problemes tractats són els temporers que no s'esborren del cens quan marxen del país, i això comporta que les dades no siguin reals. Segons Mas, la solució passa per incrementar el control de les altes i baixes del cens, i millorar la coordinació entre el Servei d'Immigració i els comuns.

Un altre dels punts tractats ha estat la reunió que una representació comunal va mantenir amb el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, per tractar l'entrada en vigor del nou tribut de l'IGI i la baixada d'ingressos que pot comportar pels comuns pel fet que a una part de les transmissions que fins ara se'ls aplicava l'ITP passin a tributar pel nou impost. El cònsol d'Encamp ha indicat que encara no saben quina repercussió pot tenir, i que els resultats de l'estudi encomanat arribaran en breu. Mentrestant, Mas ha dit que el ministre es va comprometre a parlar amb el Govern i amb els grups parlamentaris per trobar una solució al problema. Segons els cònsols, la solució passa o bé per modificar la llei, o bé per compensar els comuns a través de les transferències del Govern.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT