PUBLICITAT

Més de 400 xiulets

  • Els manifestants demanen la dimissió de Martí i de Cinca i un canvi en les relacions entre polítics i administrats
  • Gabriel Ubach, va interpretar que amb la manifestació d'ahir s'havia «posat la primera pedra per canviar» la situació i retornar «la veu al poble»
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els manifestants ocupen el carrer Prat de la Creu ahir. Foto: ÀLEX LARA

Més de 400 persones –entre 500 i 600, segons l'organització– van respondre a la convocatòria dels sindicats de la Policia, el SIPA i el CFPA. Més de 400 xiulets eixordadors sonant alhora. La manifestació era en defensa dels drets laborals dels funcionaris primer –i més concretament per les retallades que se'ls plantegen en relació al complement de la pensió de jubilació–, i de la resta dels treballadors del país després. Però les reivindicacions van anar més enllà, i entre les proclames que es van llançar durant la concentració davant l'edifici administratiu del Govern es va demanar la dimissió del cap de Govern, Toni Martí, i del ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca.

La majoria dels lemes corejats demanaven la dimissió del cap de Govern i del ministre Cinca, però també es van sentir crits de «fora el Govern», «el poble té el poder» i «adéu a la por, el poble és el que mana», demanant en certa manera la dissolució del Consell General i una nova convocatòria electoral. De la mateixa manera, els manifestants demanaven la redacció d'una llei de responsabilitat política. El portaveu del Sindicat de Policia (SIPA), Joan Comella, demanava treure el retrovisor i «mirar endarrera» per veure què ha passat i no només mirar endavant, com diu que fa el Govern actual, perquè també «s'han de prendre responsabilitats». De fet, en el manifest llegit a la concentració, els dos sindicats reclamaven el respecte a la Constitució, en especial quan diu que «totes les persones físiques i jurídiques contribuiran a les despeses públiques segons la capacitat econòmica». A més, s'exigia «que es respectin les condicions laborals de tots els treballadors, una llei de responsabilitat política, un Codi de Relacions Laborals just», entre altres.

Des del Col·lectiu de Funcionaris de la Policia d'Andorra (CFPA), el seu president, Salvador Prieto, va assegurar que els crits en què es demanava la dimissió de Martí i Cinca eren «fora del guió». És a dir, que no eren consignes provinents dels sindicats. Prieto va argumentar, en aquest sentit, que les organitzacions convocants l'únic que havien «demanat als assistents que fessin reivindicacions de forma pacífica», i així va ser, però «és impossible controlar-ho tot».

EXPECTATIVES SUPERADES / La concentració va superar les expectatives de participació. Segons va explicar el portaveu del SIPA, les expectatives amb les que treballaven els comitès dels sindicats convocants eren de congregar unes 300 persones. I en canvi, els primers càlculs de participació fets in situ eren «d'entre 500 i 600 persones». Encara que aquestes darreres xifres s'hagin de confirmar sense «l'eufòria del moment», el fet és que la concentració de gent va obligar a tallar el trànsit en el tram del carrer Prat de la Creu de davant del Govern.

Comella interpreta l'èxit de la convocatòria com que la gent «ha entès el missatge i ens ha donat suport». És a dir, que a part de funcionaris –principalment policies i bombers, així com agents penitenciaris i alguns de l'administració general i d'ensenyament, i també familiars i amics que els donaven suport en les reivindicacions específiques del funcionariat–, també hi havia gent externa a la Funció Pública que havia entès que «la filosofia de la manifestació» era una «crida a tothom a reivindicar els seus drets». Per Comella, a més, la concentració va servir per «demostrar que tenim força».

Per la part del CFPA, Prieto va assenyalar el gran «recolzament» rebut «malgrat la campanya en contra», i igual que el portaveu del SIPA va valorar que «la gent ha interpretat el nostre missatge de lluita pels drets de tots els treballadors». «No és normal que el Govern incompleixi les lleis amb l'excusa de la crisi», va argumentar Prieto, i aleshores «¿què pot esperar el poble?», explicant que hi haguessin d'altres ciutadans.

El president del CFPA va recordar que els treballadors del privat també «tenen dret a dir-hi la seva», quan «es reformi el Codi de Relacions Laborals» –una reforma que es troba al full de ruta del Govern i el grup parlamentari demòcrata. En aquest sentit, va assegurar que «sabem què passa al sector privat», on els empresaris «espremen» els treballadors i aquests estan «indefensos», i «d'això no en parla el Govern», es va lamentar Prieto, que va acusar l'Executiu «d'intentar provocar la fractura» de la societat dient que «nosaltres som uns privilegiats».

PRIMERA PEDRA DEL CANVI / El secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), Gabriel Ubach, va interpretar que amb la manifestació d'ahir s'havia «posat la primera pedra per canviar» la situació i retornar «la veu al poble». És a dir, que al seu entendre «s'ha acabat el dret de cuixa i l'aquí mano jo». El líder de l'USdA va assegurar que «ara defensem la jubilació del sector públic, i demà defensarem la jubilació del privat». I en la reforma de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), que afecta les pensions de jubilació, «els 40.000 treballadors d'Andorra hi tenen alguna cosa a dir perquè no els puguin canviar les condicions de vida». Ubach també va interpretar de la manifestació que es deia que «estem farts dels polítics que l'únic que fan és imposar», i va reclamar que «escolti als ciutadans, que cap Govern no ho ha fet».

Ubach va fer aquesta reflexió després d'assegurar haver entès el missatge que els manifestants adreçaven als dirigents sindicals en el sentit «d'anar tots junts». Així, va lamentar que els sindicats que representen els sectors més amplis del funcionariat, l'Associació de Personal Adscrit a l'Administració General (Apaag) i el Sindicat d'Ensenyament Públic (SEP), «no hagin fet costat de manera oficial a la convocatòria», doncs «calia que tots anéssim junts», va concloure.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT