PUBLICITAT

La recaptació per IRNR cau un 9% el segon trimestre

  • Els ingressos de l'Estat per aquest concepte són de 5,8 milions d'euros
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una dona entra a l'oficina de l'administració tributària. Foto: TONY LARA

El Govern ha recaptat, en el primer semestre del 2012, un total de 5.852.625 euros en concepte d'Impost sobre la Renda dels No Residents (IRNR). Aquesta xifra ja supera els 4.313.938 euros que es van recaptar en els tres períodes del 2011, i això es deu, en gran part al fet que al 2012 ha entrat en vigor la modificació de llei que estableix que els cànons també quedin gravats per aquest impost, tal com explica el director del Departament de Tributs, Xavier Jiménez. Tot i l'increment en relació a l'any anterior, també es detecta que el segon període del 2012 hi ha hagut una disminució de la recaptació respecte del primer període.

L'Impost sobre la Renda dels No Residents ha tingut una evolució a l'alça des de la seva entrada en vigor, però el segon trimestre del 2012 s'ha detectat un primer punt d'inflexió amb una reducció del 9,19% respecte del primer trimestre. La disminució de la recaptació ve donada per la baixada de les rendes declarades que van caure fins a un 19,49%. Cal tenir en compte, però, que les rendes declarades van disminuir més percentualment per la modificació que permet no declarar les rendes exemptes.

La caiguda de les rendes dels no residents ha passat dels 47,98 milions d'euros declarats el primer trimestre de l'any als 38,63 milions d'aquest segon trimestre. La baixada s'ha detectat en tots els tipus de rendes contemplats i també en tots els països que es tenen en compte.

CLASSIFICACIÓ DE LES RENDES / Les prestacions de serveis són el tipus de renda més significatiu i van passar dels 22,65 milions d'euros declarats el primer trimestre als 21,41 milions d'euros al segon trimestre. Per països, Espanya representa el 70% de les rendes dels no residents, i va passar dels 28,82 milions d'euros declarats al primer trimestre als 26,92 al segon. Els següents països amb rendes més significatives són Regne Unit, amb el 9,45% del total i França amb el 7%.

En la classificació de les rendes per tipus de gravamen es detecta que les que tributen al 10% s'han incrementat lleugerament, passant dels 22,56 milions d'euros als 22,73 milions d'euros. Les rendes gravades al 5% i a l'1,5%, en canvi, han patit un descens significatiu passant dels 13,7 milions d'euros als 8,22 milions d'euros les del 5%, i dels 8,44 als 6,75 milions d'euros les de l'1,5%. Pel que fa a les rendes exemptes, en no haver-se de declarar obligatòriament s'han reduït dels 3,28 milions d'euros als 927.219 euros.

L'EVOLUCIÓ DE L'IMPOST / Tot i el descens de la recaptació en el segon trimestre de l'any respecte del primer, la quantitat recollida continua sent molt superior a qualsevol dels períodes del 2011. En el segon període del 2011, quan va entrar en vigor l'IRNR, es van recaptar 964.694 euros, en el tercer trimestre 1,4 milions d'euros, i en el quart 1,95 milions d'euros, va informar l'ANA.

De fet, en el primer semestre del 2012 ja s'han superat amb escreix les quantitats recaptades en els tres períodes del 2011, passant dels 4,31 milions d'euros als 5,85. Segons valora el director de Tributs del Govern d'Andorra, Xavier Jiménez, aquest increment es deu sobretot a la modificació de la llei que va entrar en vigor a principis d'any i que estableix que els cànons també s'han de declarar i tributen, mentre que abans no ho feien. De fet, els cànons s'emmarquen dins de l'apartat d'altres rendes, i el primer trimestre de l'any van declarar-se 15,6 milions d'euros per aquest concepte, i el segon trimestre uns altres 10 milions.

L'altre motiu pel que Jiménez suposa que s'han incrementat les rendes declarades respecte a l'any anterior és que hi ha un coneixement més profund d'aquest impost gràcies a la difusió que s'ha fet de l'Impost indirecte sobre la prestació de serveis empresarials i professionals que afecta també als no residents.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT