PUBLICITAT

Bombers entre runes

  • El cos andorrà estreny lligams amb els seus homòl·legs catalans i francesos
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una simulació de rescat sota les runes, aquest divendres a Gavà. Foto: BOMBERS DE LA GENERALITAT

¿Com millorar les tasques de salvament de les víctimes en cas d'ensorraments? Sota aquesta premissa es va celebrar a la localitat catalana de Gavà la setmana passada un projecte impulsat pels Bombers de la Generalitat (juntament amb d'altres cossos i científics europeus), centrat en millorar els dispositius de localització de víctimes en cas de catàstrofes d'aquestes característiques. Els Bombers d'Andorra, gràcies a la bona relació que mantenen amb els seus homòlegs catalans i amb els de Perpinyà (també presents), van assistir a les jornades com a observadors.

Durant dos dies, tal i com va explicar el director adjunt del cos andorrà, Jordi Farré, es va treballar en el desenvolupament de mètodes per a la recerca de persones que es troben sota les runes, com a través de la identificació de sons, la recerca visual amb una càmera, la recerca amb detector de gasos o la telemedicina. Hi va haver una jornada teòrica i una de pràctica, amb espectaculars simulacres en zones d'enderroc habilitades, fent servir camions autoescala i també gossos del grups de rescat caní.

També es van fer simulacres de situacions de rescat en zones contaminades, es va treballar amb l'ús de microexplosius, així com el salvament de persones afectades per grans esllavissades.

Són evidenmtent projectes que ajuden a millorar l'operativa dels Bombers d'Andorra, que ja ha hagut de treballar en situacions límit d'aquestes característiques com l'esfondrament de la plataforma del túnel de les Dos Valires o les allaus que es donen durant l'hivern. Tot i que en aquest sentit els andorrans van un pas més endavant que els catalans. Bàsicament perquè «a Espanya no es regula la carrera professional dels bombers, i aquí sí», va explicar el director adjunt, que va afegir que tenint en compte que el Principat disposa d'instructors qualificats, «fins i tot podríem formar bombers de la Generalitat». I vist el bon veïnatge que hi ha entre les dues parts, Farré no descarta que aquesta opció es pugui donar a terme properament, també en formacions d'altres grups especials, com el de rescat caní o el grup de rescat submarinista. En resum, que els andorrans fan de profes, mentre que els catalans aprenen.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT