PUBLICITAT

Saboya defensa el paper de l'Educació per evitar conflictes

  • Andorra demana un compromís per la defensa dels drets humans i la sostenibilitat davant el ple de l'ONU
EL PERIÒDIC
NOVA YORK

Periodic
Saboya intervé davant el ple de la 67a l'Assemblea General de les Nacions Unides, la nit de divendres. Foto: SFG

A les 20.30 hores de Nova York del divendres –les 2.30 hores de dissabte d'Andorra–, Andorra agafava el protagonisme a la 67a sessió de l'Assemblea General de les Nacions Unides. El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, intervenia davant el ple. I ho feia defensant el paper de l'Educació com a garant dels «valors democràtics, els drets humans i de l'imperi del dret».

El ministre va exposar alguns dels problemes i conflictes actuals. Hi ha llocs on es vulneren els drets humans i segueixen havent-hi guerres. El titular de la cartera d'Afers Exteriors va condemnar l'atac a l'ambaixada dels Estats Units a Líbia, i va demanar el «compromís» de la comunitat internacional per trobar «el just equilibri entre la solució pacífica de conflictes i l'imperi del dret, entre la pau i la justícia». Per Saboya, aquest equilibri, però, és un repte, doncs «sembla com si, per assolir una sortida pacífica d'un conflicte o posar fi a les hostilitats s'hagués de sacrificar la justícia, deixant en la impunitat aquells que han atemptat contra els drets humans o, d'altra banda, com si per ser inflexibles en l'aplicació del dret internacional, els conflictes s'eternitzessin». A l'entendre de Saboya, és moment «de donar suport a les societats obertes, de donar suport a una transició política que asseguri un marc de desenvolupament democràtic». I «no podem ni hem de renunciar a la defensa dels drets humans, a l'imperi del dret, als valors democràtics més essencials com la llibertat d'expressió», en la recerca d'aquest equilibri.

«És cert que el funcionament del sistema de Nacions Unides dista molt de ser òptim», va manifestar Saboya, doncs encara que l'organització sigui «referent de pau, de justícia i de respecte als drets humans», queda molt camí per recórrer.

Així, el ministre va demanar passar «de tenir el somni de canviar les coses a tenir l'ambició del canvi». I una de les vies és l'Educació. Saboya va explicar que la «prioritat» d'Andorra a la presidència del consell d'Europa serà «l'educació com a eina de promoció dels valors democràtics, el respecte dels drets humans i l'imperi de la llei. Uns valors que «són els que poden garantir la igualtat d'oportunitats i la cohesió social». En aquest punt, el titular d'Afers Exteriors va posar l'exemple de l'educació a Andorra –on conviuen el sistema andorrà, l'espanyol i el francès– com a «element imprescindible de la nostra cohesió social».

Per Saboya, aquesta educació i aposta per la multiculturalitat i el plurilingüisme és «la bona aposta» i el bon camí. És l'aposta per l'obertura i l'intercanvi.

«QUAN HI HA VOLUNTAT PER FER-HO» / El ministre andorrà va defensar que «la història ens demostra que allò que semblava utòpic no fa gaires anys és avui una realitat», i que «la comunitat internacional hem demostrat com de ràpid poden canviar les coses, quan hi ha voluntat per fer-ho». Saboya va fer aquestes manifestacions quan parlava dels reptes que té plantejats ara el món, com és la crisi econòmica i financera i la recerca del creixement sostenible en les diferents vessants: «l'econòmica, la mediambiental i la social». Saboya va argumentar que la sostenibilitat és un «repte compartit i transversal», i va valorar que «desvincular la democràcia del progrés econòmic tampoc no té sentit, com també és insensat pensar que es pot créixer il·limitadament».

Així, el titular d'Afers Exteriors va concloure que «necessitem construir un món més sostenible, més interrelacionat i més corresponsable, posar les bases d'un creixement econòmic més sòlid. I apostar pel progrés i la prosperitat és també apostar per la democràcia, per la seguretat i per la pau».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT