PUBLICITAT

Encamp estudiarà la rehabilitació d'alguns edificis del casc antic

  • Moltes de les instal.lacions estan en estat degradat i deshabitades
  • Si es restauren s'haurà de conservar l'empedrat i el llosat tradicionals
I. C.
ENCAMP

Periodic
Vista general d'edificis del poble d'Encamp. Foto: ANA / A. R.

El Comú d'Encamp ha constituït una comissió consultiva de patrimoni cultural amb la finalitat de procurar la rehabilitació dels edificis que actualment es troben catalogats en el pla d'urbanisme. Moltes d'aquestes instal.lacions estan abandonades i en un estat degradant, segons va manifestar el cònsol, Miquel Alís, i d'altres ara per ara estan ocupades per famílies amb pocs recursos econòmics amb unes condicions mínimes d'habitabilitat.

També va explicar el mandatari encampadà que l'objectiu d'aquesta comissió consultiva de patrimoni cultural, conjuntament amb un arquitecte i el propietari, serà la de validar la rehabilitació de l'edifici o habitatge catalogat, desmuntant-lo en cas que sigui necessari i tornant-lo a construir.

Els habitatges que es construïen antigament eren d'alçades interiors que no superaven el metre vuitanta i amb finestres de 30x30. Actualment, doncs, no reuneixen les condicions dignes d'habitabilitat; per aquest motiu, acaben quedant deshabitades. Així, el cònsol va voler deixar clar que la reconstrucció dels habitatges, malgrat seguir les normatives actuals, haurà de conservar el mateix tipus de material com ara la pedra i el llosat.

A la parròquia d'Encamp, sobretot a les zones del casc antic, hi ha una vuitantena d'edificis amb aquestes característiques. En concret, es troben situats a Mosquera, Tremat, Vila i Encamp, majoritàriament. Són cases catalogades com a cases pairals i bordes a dins del casc antic que han quedat deshabitades a causa del deteriorament de la instal.lació. De fet, molts dels seus propietaris ja fa temps que s'han desplaçat a d'altres zones.

La corporació encampadana no descarta que alguna d'aquestes pugui acabar sent un petit museu, sempre que hi hagi una entesa amb els propietaris. Fins i tot va deixar entreveure que algun dels privats té la idea de restaurar un dels edificis amb problemes.

Alís també va qualificar la iniciativa com un ajut a la construcció, perquè "totes aquestes cases es troben en sòl urbà consolidat" i, per tant, no necessiten de cap pla parcial per "tirar-ho endavant". L'única condició, va apuntar Alís, "és que la comissió n'hagi donat el vistiplau". [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT