PUBLICITAT

Agricultura treballa per conservar les poblacions de truita comuna

  • Una de les tasques consisteix en capturar femelles de truita autòctona de diferents rius
EL PERIÒDIC
EL PONT DE SUERT

Periodic
Un exemplar de truita autòctona. Foto: ACN / MARTA LLUVICH

El Departament d'Agricultura està treballant en la conservació de les poblacions de truita comuna a Catalunya. L'any 2008 es va iniciar un projecte que consisteix a capturar femelles de truita autòctona de diferents rius, fresar-les al centre de recuperació de fauna del Pont de Suert i criar els alevins al propi centre, retornant els adults al seu medi una vegada fresats.

Aquest projecte ha tingut continuïtat i el centre ja disposa de diversos exemplars reproductors separats per conques. Es treballa també en la conservació in situ mitjançant la promoció de trams d'alevinatge vora els rius, trams de poc pendent i d'aigües tranquil·les on el cabal es manté estable durant tot l'any.

La idea dels trams d'alevinatge és capturar una part dels alevins del propi riu i mantenir-los al tram d'alevinatge fins que siguin juvenils, els quals s'alliberaran una altra vegada als rius d'on provenen. Amb aquesta mesura es vol aconseguir de minimitzar l'elevada mortalitat d'alevins que es produeix any rere any als rius de Catalunya per causes variades, com poden ser la variació brusca de cabals o la predació.

SUPORT A AMBIENS / Finalment, la tercera línia de treball impulsada per Agricultura consisteix a donar suport al projecte que està realitzant l'empresa Ambiens SL, la qual també captura exemplars reproductors del propi riu, els fresa a les seves instal·lacions i posa els ous en caixes Vibert que es tornen al riu per tal que finalitzin el procés d'eclosió. Precisament, per obtenir fons per a aquest projecte, l'empresa realitza sortides per escoltar la brama del cérvol a les muntanyes del Berguedà.

Les tres línies estratègiques responen a la voluntat del Departament de conservar i millorar les poblacions de truita comuna als rius de Catalunya.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT