PUBLICITAT

FEDA i Canillo arriben a un acord per a la planta de cogeneració

  • L'equipament s'aixecarà en una nova ubicació per reduir a la meitat el cost de l'obra
EL PERIÒDIC
CANILLO

Periodic
L'estació de transformació i distribució de FEDA a Grau Roig. Foto: TONY LARA

La planta de cogeneració de Soldeu canviarà d'ubicació per reduir a la meitat el cost de l'obra civil. Forces Elèctriques d'Andorra (FEDA) i el Comú de Canillo van arribar a un acord per canviar el terreny on es construirà la futura planta de cogeneració de Soldeu, que s'ubicarà al Roc de Sant Miquel, a la recta d'Incles, segons va informar ahir l'ANA. Amb el canvi, FEDA aconsegueix rebaixar a la meitat el cost de les obres ja que el terreny inicial, situat entre la corva d'Incles i l'entrada de Soldeu, presentava més dificultats per encabir-hi la planta. El projecte inicial de construcció d'una planta de cogeneració a Soldeu preveia una inversió de 14 milions d'euros. Dels quals gairebé la meitat corresponien a obra civil, i la resta a maquinària i a xarxa. Amb el canvi de terreny, el cost de l'obra civil es rebaixarà en un 50%.

Segons fonts properes a FEDA, com a contrapartida pel canvi de terreny, Canillo aconsegueix que s'ampliï el nombre de clients als quals arribarà la xarxa de distribució de la planta, perquè com que estarà situada més al sud, a més d'arribar a Soldeu com estava previst, també podrà donar servei als hotels de la recta d'Incles i fins i tot arribar a l'entrada del Tarter. Això suposarà que la xarxa potencial de clients pugui ampliar-se entre 30% i un 40% més.

Tant el terreny inicial com el nou emplaçament són de titularitat comunal, exceptuant una part del primer terreny que era de propietat privada. Així, el Comú de Canillo aprovarà en la pròxima sessió de Consell el conveni amb FEDA per a la cessió del nou terreny. Un cop signat, es podrà desencallar el projecte, que es va començar a projectar durant el Govern d'Albert Pintat.

Es calcula que els treballs es podran iniciar a la primavera o l'estiu que ve, ja que el pressupost per al 2012 ja preveia una partida per fer alguna adjudicació i el de l'any que ve també inclou una altra partida per al projecte. Així, FEDA espera posar en funcionament la nova planta de cogeneració a finals del 2015. El projecte de la planta de cogeneració de Soldeu consisteix en una central de cogeneració d'electricitat i escalfor d'una banda, i en un gran dipòsit de gas natural liquat, de l'altra. I és que la central funcionarà amb gas natural, però com que Andorra no està connectada a cap gasoducte, de moment s'importarà liquat amb l'ajuda de camions cisterna que n'asseguraran el transport, des de la base proveïdora, encara per determinar, fins Andorra. Una altra possibilitat seria connectar Andorra a un gasoducte francès o espanyol, com és el cas a la Vall d'Aran.

L'escalfor que generi la central servirà per alimentar una xarxa d'aigua calenta destinada tant al consum d'aigua calenta sanitària com al de calefacció, per a la població.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT