PUBLICITAT

La planta de cogeneració de Soldeu canvia d'ubicació per reduir a la meitat el cost de l'obra civil

  • Forces Elèctriques d'Andorra (FEDA) i el Comú de Canillo han arribat a un acord per canviar el terreny on es construirà la futura planta de cogeneració de Soldeu, que finalment s'ubicarà al Roc de Sant Miquel, a la recta d'Incles
28092012_rocstmiquel
La zona on s'ubicarà finalment la planta de cogeneració està situada a la recta d'Incles. Foto: ANA
Forces Elèctriques d'Andorra (FEDA) i el Comú de Canillo han arribat a un acord per canviar el terreny on es construirà la futura planta de cogeneració de Soldeu, que finalment s'ubicarà al Roc de Sant Miquel, a la recta d'Incles. Tal com ha pogut saber l'ANA, amb el canvi, FEDA aconsegueix rebaixar la meitat del cost de la part de l'adequació del terreny i de l'obra civil, ja que el terreny inicial, situat entre la corva d'Incles i l'entrada de Soldeu, presentava més dificultats per encabir-hi la planta. A més, la intenció és ampliar entre un 30 i un 40% el nombre de clients, arribant als hotels que hi ha a la recta d'Incles, i fins i tot a alguna part del Tarter.
El projecte inicial de construcció d'una planta de cogeneració a Soldeu preveia una inversió de 14 milions d'euros. D'aquests, aproximadament la meitat corresponen a obra civil, i la resta a la maquinària i a la xarxa. Amb el canvi de terreny, el cost de l'obra civil es rebaixarà en un 50% gràcies al canvi d'ubicació al Roc de Sant Miquel. 

El projecte de cogeneració consisteix en instal·lar un dipòsit de gas natural liquat, que es farà arribar amb camions, que alimentarà uns motors que produiran energia elèctrica i escalfor, que es recuperarà amb aigua que es farà circular a través de la xarxa. D'aquesta manera, s'ofereix a la població servei de calefacció i aigua calenta. Segons fonts pròximes a FEDA, com a contrapartida pel canvi de terreny, Canillo aconsegueix que s'ampliï el nombre de clients als quals arribarà la xarxa, ja que com que la planta estarà situada més al sud, a més d'arribar a Soldeu com estava previst, també podrà donar servei als hotels de la recta d'Incles i fins i tot arribar a l'entrada del Tarter.

Tant el terreny inicial com el nou emplaçament són de titularitat comunal, exceptuant una part del primer terreny que era d'un propetari privat. Així, el Comú de Canillo aprovarà durant la pròxima sessió de Consell el conveni amb FEDA per a la cessió del nou terreny. Un cop signat, es podrà desencallar el projecte, que es va començar a projectar durant la legislatura d'Albert Pintat. Es calcula que els treballs es podran iniciar a la primavera o l'estiu vinent, ja que el pressupost del 2012 ja preveia una partida per fer alguna adjudicació i el del 2013 també inclou una altra partida per al projecte, i que la planta pugui estar en funcionament el desembre del 2015.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT