PUBLICITAT

El nombre de sol·licituds per rebre l'ajuda al lloguer creix el 19%

  • L'import de la partida s'eleva a més d'1,3 milions d'euros i el forfet mitjà és de 1.809 euros a l'any
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un taulell d'anuncis dedicat a la recerca d'habitatge al Punt Jove d'Escaldes-Engordany. Foto: TONY LARA

El Govern destinarà 1,3 milions d'euros als ajuts al lloguer, un 10,32% més que l'any passat en que l'aportació no va arribar a l'1,2 milions d'euros. Per contra, el forfet mitjà de l'ajuda baixa a 1.809 euros anuals, quan l'any passat se situava en 1.848 euros. La directora del departament d'Habitatge, Sònia Llorens, va argumentar ahir que «la disminució de l'ajuda mitjana s'explica per la contenció i la baixada dels preus al mercat». Però, com que els beneficiaris de les subvencions també augmenten en un 12,7% «l'import total de la subvenció puja perquè s'hi acullen més persones». I és que per a la convocatòria 2012, que computa des d'aquest setembre fins a l'agost de l'any que ve, el departament d'Habitatge va rebre 1.154 sol·licituds de les quals, 719 van ser acceptades. Cosa que representa més del 62% del total i que contrasta força amb la convocatòria anterior en què es van presentar 976 demandes i es van concedir 638 subvencions. De fet, «el 77% dels subvencionats l'any passat tornaran a rebre l'ajuda, mentre que el nombre de demandes també creix un 18%» afegeix Llorens.

Més denegacions / No obstant això, si el nombre de peticions augmenta, el nombre d'expedients denegats també. L'any passat, el 65% dels demandants va rebre una consideració favorable mentre que aquest any només la rep el 62%. Llorens explica que «de les 435 consideracions desfavorables, 146 no aportaven tota la documentació requerida, cosa que representa el 30% de les denegacions». El principal motiu pel qual el departament d'Habitatge denega l'ajuda en aquest casos «és perquè els demandants no hi adjunten un certificat de no propietat d'Espanya o Portugal», i en el cas d'Andorra una acta notarial «perquè no tenim registre de la propietat al Principat». Altra document que pot ser decisiu a l'hora de denegar l'ajut és la sol·licitud d'informació bancària per comprovar els estalvis i els ingressos de la llar. Llorens reconeix que en el cas dels immigrants alguns poden ser propietaris de cases familiars abandonades i en ruïna, però «el reglament és estricte en això. Si el propietari d'un terreny pot optar a la subvenció tot i que perdrà punts, quan hi ha una teulada ja no se li pot atorgar l'ajuda». Llorens explica aquesta directriu per la vocació primera que va tenir la borsa d'ajudes a l'habitatge de lloguer, «va ser en un moment en que aquest tipus d'habitatge escassejava al mercat, mentre que ara hi ha una problemàtica social». Sigui com sigui, també afegeix que el departament està obert a totes les problemàtiques i «en el cas que una persona no es pugui acollir a l'ajut malgrat tenir unes necessitats apremiants la dirigim al departament de Benestar, no es queden desprotegits».

MÉS DONES QUE HOMES / El departament d'Habitatge classifica les subvencions segons els col·lectius de joves, persones grans, famílies monoparentals, famílies nombroses, discapacitats, i altres. El col·lectiu que obté més ajudes (237) és el de les famílies monoparentals, entre les quals «hi ha encara més dones, tot i que també hi ha homes i custòdies compartides». Les persones agrupades en altres situacions reben el mateix nombre d'ajudes mentre que les persones grans queden més enrera amb 137 subvencions.

Llorens insisteix en que «81 famílies s'acolliran a la subvenció». L'ajuda màxima cobreix entre el 30% i el 35% del lloguer i representa 3.360 euros a l'any, però es tracta de situacions molt extraordinàries. La resta de beneficiaris es mouen entre una forquilla que va de 5 euros a 2.480 euros a l'any».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT