PUBLICITAT

L'estat de les pensions «no és tan preocupant com se'ns vol vendre»

  • Els socialdemòcrates acusen el Govern de generar «alarmisme» en aquest tema «sensible»
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Víctor Naudi i Pere López compareixen, ahir, davant la premsa. Foto: ANA / N. M.

Pels socialdemòcrates, la situació de les pensions «no és tan preocupant com se'ns vol vendre». Així es va expressar Pere López, exministre d'Economia i Finances i vocal del comitè executiu del Partit Socialdemòcrata, ahir. Tant ell com el president de la formació, Víctor Naudi, van acusar el Govern que lidera Toni Martí de generar «alarmisme» en que una qüestió «sensible» com la de les jubilacions, i es van comprometre a aportar «serenor» al debat.

«Des del PS entenem que cal racionalitzar l'aspecte de les pensions», va manifestar Naudi, tant en l'àmbit de la CASS com pels complements dels treballadors del sector públic. Però això no ha de voler dir «renunciar» als drets, i la reforma s'ha de fer a partir d'un «debat obert, amb diàleg i serenor per arribar a un consens».

López va reconèixer que el tema de les pensions és «dels més importants i el que més pot preocupar els ciutadans», i considera que el Govern està «instal·lat en discursos d'estil catastrofista i està generant certa fractura entre treballadors del sector públic i del sector privat». Així, va opinar que l'estat de les pensions «no és tant preocupant com se'ns vol vendre». Com a exemple, va recordar el que va passar amb la mútua dels funcionaris. També es va plantejar la reforma per aconseguir la viabilitat del sistema, i «amb diàleg i responsabilitat es va arribar al consens», i ara és sostenible. És per això que considera que el discurs, tant si es refereix als complements de jubilació dels funcionaris com a la branca de jubilació de la CASS, «crea incertesa, neguit i alarmisme desmesurat», i a sobre, «no s'acompanya de mesures». I el poc que s'ha dit porta a Naudi a pensar que amb les reformes «s'ajuda certs sectors econòmics», especialment «alguna entitat bancària».

D'altra banda, el president del PS va valorar que no es pot afrontar la reforma del sistema de complements de pensió «sense la reforma de la Funció Pública». Al seu parer, són reformes a fer «en paral·lel». En un altre ordre de coses, va manifestar que les condicions amb les que s'entra a treballar en un lloc «no es poden trencar». Entén que malgrat la necessitat de la reforma, «s'han de respectar els drets».

ACORDS AMB ELS SINDICATS / Tant Naudi com López van insistir que l'anterior govern, socialdemòcrata, ja va començar a treballar en les reformes de les pensions en general. En relació a la branca de jubilació de la CASS, va encarregar l'actualització de l'estudi actuarial, i en relació als complements de jubilació per als treballadors de l'Administració es va encarregar l'estudi actuarial i es va començar a treballar la reforma amb els representants sindicals, amb qui es va arribar a acords, segons els socialdemòcrates, recollits en un document de treball que l'actual Govern té a disposició, i entenen que és un bon punt d'inici de les negociacions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT