PUBLICITAT

Gili acusa Esports de mala gestió per construir l'Estadi Nacional

  • Cerqueda exposa al Consell General les directrius de la manera de treballar del departament que lidera
IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Cerqueda i Gili en un moment de l'exposició del secretari d'Estat d'Esports sobre els eixos de treball del seu departament, ahir al Consell General. Foto: TONY LARA

La convocatòria d'ahir proposada per la socialdemòcrata Rosa Gili, presidenta de la Comissió Legislativa d'Educació, Cultura, Joventut i Esports, perquè la Secretaria d'Esports d'Estat comparegués al Consell General no va passar ni molt menys desapercebuda. Era la primera vegada que el departament liderat per Jordi Cerqueda –en any i mig que porta en el càrrec– havia d'anar al Consell General per donar explicacions sobre els seus eixos de treball i la seva exposició es va basar a grans trets en la salut de les instal·lacions públiques i en com les exploten, en les relacions amb altres entitats, tant d'Andorra com estrangeres, i en les subvencions econòmiques.

Gili, però, va guanyar protagonisme en el moment dels precs i preguntes, amb dos temes que estan en fase calenta: l'Estadi Nacional i l'impost de societats. Dues subtils recriminacions de les quals Cerqueda va defensar-se com va poder.

Prèviament el secretari d'Esports d'Estat havia explicat com han anat tots els moviments –cronològicament– de la nova instal·lació que es farà al Camp del Consell. La situació actual és la següent: l'avantprojecte que l'arquitecte guanyador, Julià Call va fer a finals del juliol, tal i com va avançar EL PERIÒDIC D'ANDORRA en l'edició del 15 de setembre passat, s'havia de repetir perquè no complia l'acordat al plec de bases. És a dir, que tots els requisits exigits per un màxim de 3,5 milions que eren viables al concurs d'idees van deixar de ser-ho quan es va presentar l'avantprojecte.

L'INICI, PREVIST PER AL FEBRER / L'assumpte està resolt però amb matisos perquè Esports ja té el segon des de fa tres dies i segons Cerqueda «hem hagut de renunciar a algunes coses». Els vestidors, per exemple, seran més bàsics del que s'havia ideat, les cadires de les 3.000 localitats seran més barates que les que es volien –aquestes costaran 30 euros la peça– i la passarel·la per sobre del riu Valira serà més curta del previst. Tot això per quadrar pressupostos. Els punts principals, però, es compliran: la capacitat mínima de 3.000 espectadors que exigeix la UEFA per subvencionar, la compatibilitat del futbol i el rugbi, el sostre per cobrir la grada principal i un pressupost no superior als 3,5 milions d'euros.

El que sí va avançar Cerqueda és que tot això «no suposarà cap retard important en l'inici de les obres. Començarem a principis del 2013. Abans hem de fer enderrocaments per adaptar el terreny».

Després, en el torn de les preguntes, Gili li va dir: «¿Teniu algun conveni per escrit amb la UEFA pel finançament de les obres?». «No. El tenim amb la Federació Andorrana de Futbol. Tenim la paraula de Favre [representant de la UEFA], que està desitjant que es faci i els dos milions es pagaran de manera fraccionada: una part quan posem la primera pedra, una altra a mitja obra i una altra quan acabi».

Gil no va replicar. S'ho va guardar pel moment de parlar amb la premsa, després de la compareixença. I el que va dir és que no té clar que s'arribi a fer l'Estadi Nacional: «Tant de bo tiri endavant el projecte però ara estan parlant de fum. No hi ha res signat. Tenim paraules però el Lycée d'Encamp també tenia la paraula del Copríncep i al final no es va acabar fent». «‘Caiguda lliure' sense paracaigudes», va afegir hores després al seu compte del twitter.

L'altre tema candent es va centrar en l'impost de societats, sobre el qual Cerqueda no havia parlat en la compareixença. Gili, directament, li va preguntar: «Esports ha enviat un mail a les entitats esportives sobre l'impost de societats?». «Sí», va admetre Cerqueda. Aquest és un tema que no està validat per Finances però el secretari d'Esports va detallar: «Ens van informar a l'agència tributària que cap entitat esportiva està al dia i tenen fins divendres per complir amb aquest deure. Nosaltres hem fet de missatgers, han de pagar si tenen beneficis que se'ls retornaran de manera fraccionada».

Gili es va guardar la segona rèplica de nou per als mitjans: «Trobem que és un avís poc encertat. Sembla absurd perquè les entitats esportives no tenen ànim de lucre i per tant no han de pagar. Si tenen beneficis millor, així poden créixer».

El debat de l'Estadi Nacional ahir es va estendre més que mai a l'àmbit polític. Polèmiques a banda tot continua evolucionant perquè es posi la primera pedra a principis de l'any vient perquè Andorra pugui tenir una instal·lació que –en això sí que coincideixen Gili i Cerqueda– és necessària pel país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT