PUBLICITAT

L'APAAG i el SEP decideixen que ells sí que negociaran amb el Govern

  • Els dos sindicats aparquen qualsevol acció reivindicativa a l'espera que fluctuï el diàleg amb l'Executiu
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La sala de la Llacuna plena de gom a gom durant l'assemblea conjunta del SEP i l'APAAG, ahir. Foto: TONY LARA

A la vegada que la manifestació de la Policia sumava adeptes, els dos sindicats més majoritaris del cos funcionariat decidien donar un vot de confiança a l'Executiu en tota la polèmica pels complements de jubilació. La votació que es va desenvolupar durant l'assemblea celebrada ahir a la tarda a la Llacuna, convocada pel Sindicat de l'Ensenyament Públic (SEP) i el de Personal Adscrit a l'Administració General (APAAG), va deixar clar que aquest col·lectiu de treballadors públics prefereix negociar abans que emprendre qualsevol acció reivindicativa, tipus manifestació o fins i tot vaga general.

Les vora 200 persones que omplien la sala d'actes de la Llacuna tenien dos opcions de vot: no iniciar cap procés de diàleg ni reivindicació o iniciar converses per a una possible negociació. Va guanyar «de forma quasi unànime» la primera opció, segons va informar el president de l'APAAG, Albert Verdú.

Abans de tot, Verdú va voler deixar clar que aquesta postura no implicar negociar, sinó «obrir la porta a fer-ho». Segons va definir Verdú, «la gent ha votat per l'opció responsable i ara és el Govern qui ha de donar mostres de capacitat de negociació sincera». I no estan tan convençuts que això es dugui a terme, tenint en compte el darrer pretext, la llei de les retallades, que es va fer sense el diàleg entre les dues parts, va voler recordar Verdú. Si es repetís la història, «no descartem res».

De moment el proper pas serà, dins el marc de la plataforma, asseure's amb el Govern en una reunió preliminar, «definir els punts i identificar quines són les línies vermelles que queden fora» de qualsevol opció de negociació per les jubilacions. El punt de partida serà el document que ja ha fet públic el Govern, tot i que ja d'entrada hi ha certs aspectes que s'hauran de parlar, segons el parer dels dos sindicats. Per exemple, els anys meritats, ja que cal veure com es calcularan, quants anys es tindran en compte o quina serà la data límit

El que també vol el SEP i l'APAAG és tenir el més aviat possible el document amb les simulacions sobre com quedaran les jubilacions, una demanda que ja va fer la Policia i que no van tenir a temps per a la seva assemblea de dilluns.

Manifestació a títol personal / Per tant, aquests dos sindicats no aniran, almenys de manera institucional, a la manifestació de dilluns vinent convocada per la Policia davant del Govern. El que s'ha decidit des dels col·lectius és donar llibertat i que sigui «una decisió personal» de cada funcionari.

Ara caldrà veure si la decisió presa ahir pels dos sindicats tindrà el suport de la resta de col·lectius que engloben la Plataforma de Funcionaris. Els bombers encara no s'han pronunciat. Per la seva part, la Unió Sindical d'Andorra (USdA) ja va voler deixar clar que donaran suport a la manifestació de dilluns. Fins i tot van fer una crida a la ciutadania perquè s'hi afegissin.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT